10 tips för ökad likviditet

Ekonomi & likviditet Höga energipriser, inflation och fallande BNP – det finns mycket att oroa sig för i dessa tider. God likviditet kan vara avgörande för att säkerställa företagets fortsatta drift. Grant Thorntons expert Annelie Nilsson delar med sig av tio tips som kan bidra till solvensen.

10 tips för ökad likviditet
Det finns mycket du kan göra för att stärka solvensen i oroliga tider. Foto: Adobe Stock

1. Få betalt snabbare. Ta emot betalningar från kunder regelbundet och övervaka kundreskontran regelbundet. Det kan också vara klokt att planera påminnelser. Företag som visar vikten av att få betalt i tid tenderar att ha punktligare kunder. Att anlita en tredje part kan hjälpa företaget att förbättra kundernas betalningsvilja. En idé är att minska kundernas kredittid; att gå från 30 dagar till 15 dagar kan ha stor effekt.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

2. Öka kredittiden. Genom att förkorta kundernas kredittid och samtidigt förlänga leverantörernas kredittid kan likviditeten förbättras avsevärt.

Annelie Nilsson, affärsrådgivare och partner på Grant Thornton.

3. Fakturera oftare. Hur lång tid tar det från orderläggning till fakturering? Att digitalisera faktureringsprocessen ger fördelar i tidssparande och likviditet.

4. Optimera lageromsättningen. Undvik ”hyllvärmare”. Produkter som stannar på lagret utan att säljas kan vara påfrestande för likviditeten och utgör en lönsamhetsrisk. Genom att minimera lagringstiden och maximera lageromsättningen kan likviditeten och lönsamheten förbättras.

5. Fakturaförsäljning. Att sälja eller belåna kundfakturor är ett snabbt sätt att frigöra likviditet. Vid factoring köper ett finansbolag dina kundfordringar mot en avgift och ränta.

6. Hyra, leasa eller använda avbetalning. I stället för att använda företagets likviditet för stora investeringar kan det vara värt att överväga att hyra, leasa eller använda avbetalning för dyra tillgångar. Men var noga med att beakta den högre räntan som kan följa med sådana alternativ.

7. Ansök om checkkredit. Att använda checkkredit kan hjälpa till att hantera likviditetsvariationer i företaget. Det är ett kortfristigt sätt att finansiera verksamheten och innebär vanligtvis en fast årlig avgift och ränta när krediten utnyttjas. Ansök om checkkredit under perioder med goda resultat och likviditet.

8. Justera preliminärskatten. Se över om ditt företag betalar rätt preliminärskatt. Om du förväntar dig sämre resultat i år kan det vara fördelaktigt att justera den preliminära självdeklarationen till Skatteverket för att få en mer passande skatt.

9. Gör en likviditetsprognos. Genom att analysera verksamheten för det kommande året och titta på historiken kan du skapa en likviditetsprognos. Det gör det möjligt att förutse vilka månader som eventuellt kräver åtgärder för att stärka likviditeten.

10. Ha gemensam kontroll. Kom ihåg att nästan alla avdelningar kan påverka likviditeten, inklusive företagsledning, HR, försäljning, inköp och kundservice. Det är viktigt att alla arbetar tillsammans för att hantera likviditeten på bästa sätt.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.