Så leder du narcissister!

Narcissism Energitjuvar finns i många olika former och ställer till det för oss både i arbetslivet och på det privata planet. Hur ska man då hantera mötet med dessa narcissister?

Så leder du narcissister!
Att hantera narcissister är en utmaning då de stjäl energi från omgivningen. Foto: Stock Adobe.

Alla har vi någon gång stött på en energitjuv. Oftast i form av en person, men det kan även vara en situation eller det egna mindsetet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– En energitjuv är en sorts mental snyltgäst som tycks leva på att dränera omgivningen på energi. En sorts psykiska vampyrer, säger kommunikationsexperten Thomas Erikson som nu följt upp sin succébok ”Omgiven av idioter” med den nyutgivna boken ”Omgiven av energitjuvar.

Med den nya boken vill han hjälpa läsarna att ta makten över energitjuvarna omkring sig för att ta makten över sitt eget välbefinnande.

Sex typer

I boken lyfter Thomas Erikson fram sex huvudtyper av energitjuvar: Perfektionister, drama queens, vuxenmobbare, passivt aggressiva, offertmartyrer och narcissister.

Vad är det då som kännetecknar dessa energitjuvar?

Thomas Erikson har sett att narcissister blivit allt vanligare på senare år. Foto: Maria Östlin

– Perfektionister är principryttare som inte står ut med minsta avvikelse från det de definierar som hundra procent rätt. De är kontrollerande individer som med hjälp av instruktioner och manualer vill tvinga alla andra till underkastelse, förklarar Thomas Erikson.

Han konstaterar att personer av den här typen kan bli rent av sjuka om de måste agera spontant eller om de inte vet svaret. Oftast är de hårt arbetande personer som ofta ägnar tid åt helt fel saker i syfte att bli uppmärksammade för ett pedanteri de flesta inte ens förstår sig på.

– Ovanpå allt annat är de inte sällan mästare i att dölja sina känslor.

Älskar att skapa kriser

Drama queens trivs med att skapa problem och uppståndelse och får själv energi av att spela över.

– De älskar att skapa kriser eftersom det ger dem en anledning att känna sig betydelsefulla, samtidigt som de undviker livets verkliga utmaningar, säger Thomas Erikson.

De vill helst av allt synas riktigt ordentligt och är beredda att gå långt för att lyckas.

– Uppstår problem är det enda man behöver en rejäl dos motivation. Då löser sig alla bekymmer. Detta är deras livsinställning.

Beredd att luras

Vuxenmobbaren är någon som får kraft av att mobba, hota och förolämpa andra människor.

– Det är en person som inte skyr några som helst medel för att få sin vilja igenom och som inte följer några regler eller sociala normer överhuvudtaget. En individ som är beredd att lura, manipulera, ljuga och i värsta fall misshandla andra för sitt eget höga nöjes skull.

Thomas Erikson menar att detta är en person som i mångt och mycket påminner om ledaren för en flock hyenor.

– Vuxenmobbaren kan påminna om en omogen tonåring med sitt enkla sätt, och kan bete sig så illa att det är svårt att tro sina öron.

Med knutna nävar

Att vara passivt aggressiv innebär bland mycket annat att aldrig behöva be om ursäkt. Det är någon som med mentalt våld undertrycker varje önskan att säga vad han egentligen tänker.

– Det är en person som med knutna nävar och gnisslande tänder hävdar sig inte alls vara arg. Den kanske mest oföretagsamma individ du någonsin kommer att springa på.

Thomas Erikson konstaterar att det är en individ komplett oförmögen att utföra saker hon inte har lust med. Någon som skapat icke-agerande till en konstform.

Vid de tillfällen när Thomas Erikson själv är tvingad att hantera en person som i vissa perioder uppvisar enorma tendenser till passiv aggressivitet är han övertydlig med förväntningarna.

– Jag kommenterar inte sura miner och jag gödslar med beröm. Och kan jag försöker jag utföra tjänster åt vederbörande. Man vet aldrig när man behöver lite återbetalning.

En stackare

Offermartyren är en person som rent allmänt upplever sig vara ett offer för så djupt olyckliga omständigheter och så hårda törnar i livet att alla behöver lyssna på deras klagan.

– Den är någon som faktiskt får energi av att påtvinga sitt omfattande martyrskap på alla i sin närhet. En individ vars övertygelse om sin egen oskuld kring livets alla förfärande skeenden är så genuin att i stort sett ingenting kan rubba den. En stackare, helt enkelt, säger Thomas Erikson.

När det är dags att hantera en person med offermentalitet hummar han och nickar, men håller inte med.

– Inte heller säger jag emot, men jag uppmuntrar inte till fler historier om världens orättvisor. Och det viktigaste av allt: jag förväntar mig inget annat än deras vanliga agerande. Jag kan inte ändra på någon av dem, men jag kan ta ansvar för hur jag ska hantera dem och för mina egna reaktioner.

En orealistisk självbild

Narcissister är personer med en orealistisk och grandios självbild. De är självupptagna och talar endast om sig själva.

– Detta är människor som genuint ser sig själva som helt unika och speciella. Kritiska mot omvärlden men komplett blinda för sina egna fel och brister. Kräver ständig bekräftelse för att inte attackera omgivningen.

Detta handlar enligt honom om individer som anser sig vara berättigade till det bästa livet har att erbjuda.

– Personer som tror sig vara mycket uppskattade men som i själva verket är raka motsatsen.

Thomas Erikson har sett att den här typen av energitjuvar blivit allt vanligare på senare år.

– Det är tyvärr en del av samhällsutvecklingen där intresset för att samarbeta och leverera mervärde till andra har minskat.

Om Thomas Erikson inte kan undvika narcissisten löser han det genom att helt enkelt hålla med om allt.

– Jag varken säger eller gör någonting som jag numera vet kan trigga i gång en konflikt. Även om jag inte är det minsta konflikträdd så vore det en konfrontation som inte kommer att leda någon vart. Förutom energiförluster hos mig själv, då, avslutar han.

Så känner du enligt Thomas Erikson igen en narcissist

Denna person …

1. älskar konkurrens, men är en dålig förlorare.

2. fantiserar om att åstadkomma fantastiska saker och att bli berömd, och förväntar sig att bli behandlad som om dessa fantasier redan slagit in.

3. är väldigt ointresserad av vad andra tänker eller känner – om det inte är så att han eller hon behöver någonting från dem.

4. använder ofta namedropping.

5. utnyttjar gärna andra för att nå sina mål.

6. tycker inte att regler gäller för honom eller henne och har därför inga problem med att bryta dem.

7. tar kritik som ett tecken på avundsjuka.

8. lider av en medfödd oförmåga att se sina egna misstag.

9. plockar fram sin smartphone mitt i ett samtal med någon utan att ursäkta sig.

10. klagar ofta över att bli felbehandlad och missförstådd.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.