Så ger du kritik på distans

Medarbetarsamtal Att ge medarbetarna kritik är en svår utmaning, och den blir svårare på distans. Hur kan du uppdatera dina feedback-metoder för att passa i den nya hemmakontorsvärlden?

Så ger du kritik på distans
Så ger man feedback när man inte möts fysiskt. Foto: Adobe Stock

Att ge medarbetare kritik brukar inte vara chefers favoritsyssla. Om det dessutom behöver göras på distans sker detta samtal utan de nyanser som finns i ett ansikte-mot-ansikte-samtal.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

I boken ”The power of bad” diskuterar till exempel författarna Roy Baumeister och John Tierney begreppet negativitetsbias – att vi har en partiskhet för negativitet. Det innebär att kritik får oss att älta det negativa budskapet, medan beröm och konstruktiva budskap flyger förbi oss.

Kom ihåg negativitetsbias

Det främsta problemet med att ge kritik på ett bra sätt är alltså att mottagaren av kritiken tenderar att uppmärksamma och komma ihåg negativ information i större utsträckning än positiv information. Om du säger till medarbetaren: ”Du behöver göra om den här rapporten” så hör medarbetaren: ”Ditt arbete här har försämrats” eller ännu värre: ”Jag är inte säker på att du platsar på det här jobbet”.

För att väga upp negativitetsbias kan man ha olika strategier. Somliga chefer har som vana att anpassa miljön till samtalets tyngd. Då skickar själva platsen för mötet en signal till medarbetaren om vad hen kan vänta sig. För en avslappnad och vardaglig stämning väljer man kanske att ha samtalet i ett mysigt och ombonat samtalsrum med mjuka möbler, färgade textilier och ett lågt soffbord. För ett allvarligt feedbacksamtal väljer man kanske en mer formell miljö, som ett konferensrum med hårda stolar och ett stort bord.

4 tips för bättre distanskritik

Men med medarbetarna på distans finns inte den möjligheten. Inte heller finns samma möjlighet att uppfatta nyanser under samtalet. Dessa faktum kan öka stressen hos medarbetaren och därmed förstärka negativitetsbias.

Här är fyra tips på hur du ger kritik på distans:

  • Börja med att ställa frågor. Du behöver förstå medarbetarens uppfattning om sina egna prestationer innan du delger din.
  • Uttryck din uppskattning runt specifika saker innan du tar upp din kritik. Medarbetaren kommer att vara mer mottaglig för kritiken om de litar på att du värdesätter dem.
  • Slå fast dina goda intentioner. En så enkel fras som ”jag är på din sida” räcker långt.
  • Förtydliga dig och ge kontraster. ”Jag säger XX, jag säger inte Y.”

Tips från Harvard Business Review.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.