Centrala Jämställdhets- och mångfaldskommittén, som består av ledamöter från både Finansförbundet och BAO, motiverar beslutet så här:
”Åsa Nilsson Billme är en eldsjäl som på ett målmedvetet sätt skapat struktur, engagemang och förståelse för mångfaldsfrågorna inom Nordea-koncernen. Hon har bland mycket annat bidragit till inrättandet av en ”Diversity Board” med representanter från Nordeas koncernledning. Syftet med ”Diversity Board” är att sprida kunskap om, samt lyfta mångfaldsfrågorna på agendan inom koncernen. Varje landsenhet inom Nordea har inrättat ett ”Diversity Council” med representanter från ledning, HR och fackliga representanter, som i samverkan driver mångfaldsfrågorna inom respektive land. Åsa Nilsson Billme har vidare varit drivande för att synliggöra, stödja och aktivt delta i Pride Stockholm, Europride samt medverkat till ett modigt beslut om att under 2019 delta i Pride i alla länder där de har verksamhet, också i Polen. Under Åsa Nilsson Billmes arbete har Nordeas mångfaldsarbete inte bara kommit att fördjupas utan även breddats till att omfatta osynliga funktionshinder, som till exempel ADHD, psykisk ohälsa och dyslexi. Nordeas mångfaldsarbete är ett resultat av flera inblandade personer. Men utan Åsa Nilsson Billmes driv och engagemang hade arbetet inte blivit så omfattande och resultatet inte så bra som det blivit.”
– Jag är väldigt hedrad att få ta emot priset som jag delar med alla i Nordea. Mångfald och inkludering i Nordea är i allra högsta grad ett lagarbete och utan alla medarbetares engagemang och driv skulle vi inte komma någonstans. Vi arbetar bland annat strukturerat med jämställdhets- och mångfaldsperspektivet i vår kultur, arbetsmiljö och rekrytering. Samtidigt har vi mycket kvar att göra, och det här priset uppmuntrar oss att göra ännu mer, säger Åsa Nilsson Billme.
Priset kommer att delas ut den 13 november i samband med Finansbranschens stora mångfaldsdag på Sheraton hotell i Stockholm.
Annas jämställdhetspris instiftades 1993 till minne av Anna C Persson-Collert.