Potential är bättre än bara talang

Krönika Så fort jag kunde ställa mig på två ben som ett litet barn så spelade jag fotboll. Jag älskade fotboll. Jag hade talang. Som barn kunde jag dribbla av killar flera år äldre än mig. När det var dags för klubbspel fick mina föräldrar ställa upp och köra mig tvärs över stan för att jag skulle spela för IFK Göteborg. Jag var forward och gjorde massor av mål. Men…

Potential är bättre än bara talang
Antoni Lacinai är krönikör på Vd-tidningen.

…jag blev snabbt lat. När jag blev av med bollen släntrade jag omkring på topp och väntade på nästa passning. Inte en chans att jag skulle kämpa tillbaka bollen. Varför skulle jag? Jag var ju forward. Jag gjorde ju mål. Räckte inte det?

Det tog några år innan de envisa, tränings-starka och beslutsamma lagkamraterna kom ifatt mig. Passande nog samtidigt som jag åkte på både fot- och knä-problem. (Se där. Man kan fortfarande skylla ifrån sig). Eftersom jag aldrig behövt kämpa så blev motståndet desto större. Jag visste inte hur jag skulle komma tillbaka. Efter en säsong på bänken bytte jag klubb till BK Häcken. Där gick det bättre och jag återfann lusten igen. Men när det var dags för seniorsatsning räckte jag inte till. Jag hade helt enkelt inte rätt attityd. Jag gav aldrig allt.

När du leder en organisation så kommer ni troligen att identifiera era topptalanger. Större bolag gör så. Jag har själv varit en ”high potential” när jag var i storbolagsvärlden. Och kanske är just ordet Potential mycket bättre än Talang. Potential betyder att det förmodligen finns en talang men också en vilja, en motivation och ett driv att utvecklas och ständigt bli bättre. Bara talang kan bli en förbannelse. Det räcker inte.

Jag hörde om en studie där man frågat fotbollsspelare och hockeyspelare om vad som fått dem till den nivån de var på. De som var i näst högsta divisionen tackade sin talang. De som nått hela vägen ut till proffslivet tackade sin attityd.

Talanger ger upp vid motgång – om de inte fått den mentala träningen. En del ”talanglösa” ger aldrig upp. Det gör att de mycket väl kan lyckas bättre och komma längre.

Fundera på hur du definierar talang eller potential på din arbetsplats. Hur ska du hjälpa de som har talang att vilja bli bättre, även när det motigt? Talang plus motivation plus träning är lika med framgång. De organisationer som lyckas med det vaskar fram nyckelpersoner! Vårda dem. Hjälp dem att utveckla teamet. Det är de som kommer att göra din organisation framgångsrik.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.