Pojken som gillade motvind

Affärerna Under nära tre decennier arbetade Robert Jhaveri i finansbranschen, en bransch som på många sätt tjänade honom väl, men som han i dag också är kritisk mot. Detta berättar han om i den nya självbiografiska boken ”Pojken som gillade motvind”.

Pojken som gillade motvind
Man with colorful umbrella caught in gust of wind on street

Robert Jhaveri menar att finansbranschen rymmer alltför många som bara har Mammon som gud. Kollegor beskrivs som trevliga människor, men kapitalismens vargar. Hungriga, drivna.

I Pojken som gillade motvind får vi följa med bakom kulisserna, bland annat när en ung Robert med sin excelmodell lyckas fånga Jan Stenbecks intresse. Det betydde att han fick vara med och sy ihop affären när Kinnevik köpte ut Korsnäs 1992. Hans äldre och mer erfarna kollegor från Swiss Bank Corp fick åka tillbaka till London.

Ägnade sig åt filosofi

Men lätt fånget, lätt förgånget. Efter Lehmankraschen 2008 försvann toppjobbet i Dubai. Robert fick tid att ägna sig åt filosofi och åt att tänka. Bland annat kom han fram till att tid inte existerar. Men han levde också jetsetliv medan han letade jobb, flög första klassen med obegränsat med champagne och belugakaviar för att slutligen landa i Malmö.

Som konstintresserad sedan tidig ålder kom han här att på ideell basis bilda Stiftelsen för Malmö Konstmuseum. Målet är att kunna visa mer av museets konst.

Boken handlar mycket om vikten av god utbildning. Robert Jhaveri kom själv ut i världen som Fulbrightstipendiat och när han började tjäna pengar på att spendera mycket på de bästa internationella skolorna för sina tre barn.

Robert Jhaveri är född i Stockholm och uppvuxen i Malmö. Han är finansman, entreprenör, konstnär och filosof. Han är utbildad civilekonom med internationell inriktning från Lunds universitet, och har en MBA från Columbia University i New York City. Han har bott i London, New York, Paris, Dubai och Sverige. Efter 25 år utomlands bor han nu åter i Sverige.

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.