Studien genomförs för andra året i rad av det finska Aalto-universitet i de fyra länderna Sverige, Finland, Italien och Storbritannien. Den skedde i form av onlineförfrågan till 2 400 personer. Själva genomförandet stod finska Pole Star Advisory för i samarbete med svenska Epassi.
Personalförmåner är viktiga vid jobbsökande
Medarbetare Mer än hälften av personalen i företag med över 50 anställda tycker att det är viktigt med personalförmåner. Och siffran ökar, enligt en studie som genomförts i fyra länder.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Strategiska artiklar med tips och analyser.
- 6 fullmatade magasin årligen.
- Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
- 100 procents fokus på vd-rollen.
Även om det är skillnad mellan länderna så finns också stora likheter. För de flesta anställda är de viktiga. Och intresset för dem ökar. I Sverige anger 55 procent att de är viktiga när de överväger ett nytt jobb, en ökning från 52,6 procent förra året. Vänder man på frågeställningen till de anställda anger 31,6 procent av dem att de kanske skulle tacka nej till ett jobb om förmånspaketet inte var tillfredsställande.
Från arbetsgivarsidan anger 65 procent av de tillfrågade att de anser att ett omfattande förmånspaket är viktigt.
Beror på skattepolitiken
Hur stora förmånerna är beror, enligt arbetsgivarna, i hög grad på vad skattepolitiken prioriterar. Men 45,9 procent av dem skulle höja omfattningen av förmånerna om det skattefria beloppet höjdes.
Alla förmåner nyttjas inte heller av de anställda. Huvudorsaken är, för 23 procent av de tillfrågade, att förmånsvärdet inte är tillräckligt för att täcka de aktiviteter de är intresserade av. 15,7 procent uppger att de glömde utnyttja förmånen inom utsatt tid och 14,3 procent uppgav att de inte var medvetna om möjligheterna.
Bland svenska arbetstagare är det främst satsningar på fysisk hälsa som är populärast bland de olika förmånsslagen. Så här rangordnas förmånsintressena:
Fakta
Populäraste personalförmånerna
- Satsning på fysisk hälsa 85,7 procent
- Utbildning & kurser 83 procent
- Olika typer av försäkringar 78 procent
- Heltäckande företagshälsovård 74,4 procent
- Ersättning för undervisning 68,9 procent
- Satsningar på mental hälsa 67,3 procent
- Lunchförmån. 64,7 procent
- Pendlingsförmån 62,3 procent
- Rabatterat pris vid kulturella upplevelser 61,7 procent
- Bekvämligheter på arbetsplatsen 56,1 procent
- Ersättning för distansutrustning 53,7 procent
- Cykelförmån 51,4 procent
- Beroendevårdsassistans 45,7 procent
- Fordonsförmån 43,4 procent
Slutligen så räknar svenska arbetsgivare med att öka sina förmånsinvesteringar för 2025. 63,5 procent kommer att öka sina investeringar och tror att detta ger ekonomiska vinster längre fram. 55 procent av de anställda uppger också att det förmånspaket som erbjuds i hög grad påverkar deras syn på arbetsgivarens varumärke och tillfredsställelsen på jobbet.