Det är inte helt ovanligt att Suicide Zero, en svensk ideell organisation som jobbar för ett samhälle utan självmord, blir kontaktade av arbetsplatser där en medarbetare tagit sitt liv eller gjort ett självmordsförsök. Frågorna handlar ofta om vilka insatser de kan göra för att stödja personalen i det läge de hamnat i, men många vill också få mer kunskap och förslag på hur de kan arbeta för att förebygga psykisk ohälsa framöver.
Några riskfaktorer för psykisk ohälsa som ofta nämns kopplat till arbetsplatser är hög arbetsbelastning och stress, men det finns fler.
Arbeten som ofta genomförs i ensamhet, som exempelvis inom transportbranschen, kan bidra till en känsla av isolering och svårigheter att hantera känslomässiga problem. Yrken med osäkra anställningar eller låg inkomst, som inom jordbruk eller kreativt arbete, kan leda till ekonomisk stress. I vissa branscher, som bygg och jordbruk, finns det ofta starkare tabu kring att prata om psykisk ohälsa, vilket hindrar många från att söka hjälp. Dessutom finns det sammanhang med en kultur som inte alltid prioriterar mental hälsa och där särskilt män tvivlar på om de vågar visa svaghet.
Män är överrepresenterade i statistiken
I nästan alla åldersgrupper och nationaliteter är män överrepresenterade i självmordsstatistiken. I Sverige är 70 procent av de som tar sina liv män och självmord är idag den vanligaste dödsorsaken bland män i åldrarna 15-44 år.
Samtidigt är det viktigt att nämna att det är fler kvinnor än män som gör självmordsförsök.
– Suicid är i många fall ett resultat av komplexa psykiska och sociala faktorer, men det finns starkt stöd för att suicid går att förebygga. Tidig identifiering och behandling av psykisk ohälsa, att minska stigmatiseringen kring att prata om känslomässiga problem och att erbjuda stöd till riskgrupper kan minska antalet suicid. Med tanke på att vi tillbringar stor del av våra liv på arbetet blir givetvis de relationer vi skapar där väldigt viktiga för vårt psykiska mående. Därför spelar också arbetsplatsen en viktig roll för att fånga upp personer som av olika orsaker inte mår psykiskt bra, säger Birgitta Hartzell som är utbildningsansvarig på Suicide Zero.
Sex konkreta råd till arbetsgivaren
Vad innebär det då att arbeta suicidpreventivt och förebygga psykisk ohälsa? Suicide Zero har sammanställt sex konkreta punkter för dig med personalansvar:
1. Öka medvetenheten och minska stigmatiseringen. Genom att utbilda chefer och medarbetare om psykisk hälsa och suicidrisker kan man hjälpa till att minska den stigma som ofta omger dessa ämnen. En öppen och stödjande arbetsplatskultur gör att anställda känner sig tryggare att prata om psykisk ohälsa och söka hjälp.
2. Arbeta aktivt med den psykosociala arbetsmiljön i personalenkäter och involvera personalen vid utformning av åtgärdsplaner. Var särskilt uppmärksam på signaler om arbetsbelastning, interninformation, ledarskap och samarbete, innehåll i arbete och organisation.
3. I det systematiska arbetsmiljöarbetet bör ni fundera över om det finns särskilda risker i tjänsten/företaget. Gör en riskbedömning tillsammans med skyddsombud. Tänk också på återhämtningens betydelse för den psykiska hälsan. Se över policyer för oreglerad arbetstid och för fysiska aktiviteter. Se över krisrutiner. Finns självmord eller självmordsförsök med i era handlingsplaner?
4. Säkerställ att ni har tydliga och kommunicerade handlingsplaner mot sexuella trakasserier samt mobbning och kränkande särbehandling.
5. Följ företagets sjuktal noga och ha som rutin att, vid rehabilitering, våga fråga om psykisk ohälsa och självmordstankar redan i det första samtalet. Ring de anställda regelbundet vid sjukskrivning.
6. Ha psykisk hälsa och ohälsa på agendan och genomför regelbundna utbildningar och samtal inom området för att öka handlingsberedskapen och visa att ni tar frågan om psykisk ohälsa på allvar.
Arrangerar konferens på temat
I vår kommer Suicide Zero dessutom arrangera en konferens som fått namnet ”Innan det värsta händer – Så kan arbetsplatsen förebygga självmord och psykisk ohälsa”. Som deltagare får man ta del av hur arbetsplatser har möjligheter att göra skillnad på riktigt. Det blir föreläsningar om senaste forskningen, praktiska exempel på hur andra arbetsgivare arbetar och vilka positiva resultat de ser. Andra konkreta inslag är en föreläsning om vilka varningssignaler arbetsgivare ska ha koll på för att upptäcka psykisk ohälsa och hur man skapar förutsättningar för att samtala om svåra saker.
Läs mer här https://suicide-zero.confetti.events/konferens