Snabb digitaliseringen av betalningsmarknaden

Affärerna Utvecklingen på betalningsmarknaden går väldigt fort och har fått en extra skjuts av pandemin. Sverige har länge utmärkt sig som ett land med låg kontantanvändning och hög användning av kort och digitala betalsätt, men nu syns trenden även internationellt.

Snabb digitaliseringen av betalningsmarknaden
Eftersom kontanter är den enda formen av statliga pengar som allmänheten har tillgång till undersöker nu Riksbanken och flera andra centralbanker möjligheten att ge ut digitala centralbankspengar för att möta efterfrågan på digitala betalsätt. Foto: Adobe Stock

För att möta utvecklingen undersöker Riksbanken sedan en tid, tillsammans med andra centralbanker och internationella organisationer, möjligheterna att ge ut digitala centralbankspengar och att göra utlandsbetalningarna snabbare och billigare. Det skriver Riksbanken i sin årliga Betalningsrapport.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Kontanter används allt mindre, inte bara i Sverige utan även internationellt. Pandemin är en av förklaringarna till detta. I stället för att handla i fysiska butiker har många valt att handla på nätet. Somliga har också varit oroliga för att viruset skulle kunna spridas via sedlar och mynt, vilket har fått dem att handla med kort eller betalappar. I Sverige har även användningen av Swish ökat under pandemin, något som framför allt märks bland äldre. Allt fler handlare väljer också att ta emot Swish-betalningar. Utvecklingen avspeglas hos bankerna där kontanttjänster på bankkontor idag är något relativt ovanligt.

Eftersom omedelbara betalningar, som Swish, kommer att bli allt viktigare i framtiden kommer Riksbanken med början i maj 2022 att börja erbjuda en tjänst för den här typen av betalningar – RIX-INST. RIX-INST kommer dessutom att anslutas till Eurosystemets plattform för omedelbara betalningar (TIPS) och det innebär att det blir möjligt att göra sådana betalningar i större skala.

Riksbanken och flera andra centralbanker undersöker nu möjligheten att ge ut digitala centralbankspengar för att möta efterfrågan på digitala betalsätt. Riksbanken deltar i en internationell arbetsgrupp med den europeiska centralbanken (ECB) och centralbankerna i Japan, Kanada, Schweiz, Storbritannien och USA där man diskuterar just den frågan. Gruppen samarbetar även med BIS Innovation Hub. Riksbanken deltar dessutom i en expertgrupp som tillsatts av G7-länderna vars syfte är att ta fram gemensamma principer för hur digitala centralbankspengar bör utformas. Parallellt pågår ett omfattande arbete inom G20 som syftar till att göra utlandsbetalningar snabbare och billigare och även här deltar Riksbanken.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.