Ny forskning kring unga medarbetares perspektiv

Ledarskap Ett nytt forskningsprojekt ska bland annat skapa en handbok för chefer inom handeln vilken ska hjälpa dem att arbeta hälsofrämjande med unga vuxna. ”Chefer och ledare kan spela en viktig roll genom att stötta de unga vuxna i arbetslivet. För att lyckas med det arbetet behöver chefer kunskap om vilken typ av ledarskap som unga vuxna önskar och förväntar sig”, säger Sven Svensson som arbetar med arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle.

Ny forskning kring unga medarbetares perspektiv

– Chefer och ledare kan spela en viktig roll genom att stötta de unga vuxna i arbetslivet. För att lyckas med det arbetet behöver chefer kunskap om vilken typ av ledarskap som unga vuxna önskar och förväntar sig, säger Sven Svensson som arbetar med arbetshälsovetenskap vid Högskolan i Gävle.

Nästan var femte ung kvinna eller man i Sverige arbetar inom handeln och målet med forskningsprojektet är att ge dem ett mer hållbart arbetsliv.

– Unga vuxna befinner sig på en osäker arbetsmarknad och kan uppleva en osäker tillvaro bara genom det faktum att de är på väg in i vuxenlivet. Unga vuxnas osäkerhet – i yrkesrollen och privat – kan förklara deras förhöjda risk att drabbas av ohälsa, säger Erika Wall, docent i sociologi vid Mittuniversitetet i Östersund och projektledare för ”Ett hållbart arbetsliv för unga vuxna”.

Läs mer: Bra chefer det som lockar unga och som får dem att stanna

Projektet har fått 3,5 miljoner kronor i anslag av AFA Försäkring. Arbetet bedrivs vid Institutionen för hälsovetenskap vid Mittuniversitetet i samverkan med Högskolan i Gävle och Luleå tekniska universitet och pågår i fyra år med start i februari.

– Den ledarskapsforskning som finns idag utgår till största del från arbetsgivares och chefers perspektiv och för att möta unga vuxna och tillgodose deras behov behövs det studier som utgår från deras perspektiv och kartlägger deras syn på vad ett gott ledarskap innebär, konstaterar Sven Svensson.

Läs mer: Tre viktiga faktorer för att behålla unga medarbetare

Drygt 18 procent av alla i åldrarna 15—24 år arbetar inom handeln, vilket gör branschen till den näring där flest unga arbetar. Detta faktum gör att just handelsanställda bedöms vara en lämplig grupp att studera närmare.

Inom ramen för projektet ska drygt ett 30-tal unga vuxna intervjuas om sina upplevelser av att vara ny på arbetsmarknaden. Forskarna kommer också att genomföra ytterligare tio djupintervjuer med målgruppen.

– Vi vet redan att sjukskrivningar ökar bland unga vuxna och att psykisk ohälsa är den vanligaste orsaken till sjukskrivning, därför är målgruppen unga vuxna viktig att fokusera på, avslutar Anna Berg Jansson, verksam i arbetsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.