Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Mikrotjänster viktiga för företags lönsamhet och attraktionskraft

Digitalisering & IT Det är allmänt känt att komplexa frågor kan lösas genom att man delar upp dem i mindre uppgifter eller avgränsade delar. Detsamma gäller för programvara där det finns en tydlig trend i övergång från en monolitisk värld till mer smidiga miljöer med olika mikrotjänster.

Mikrotjänster viktiga för företags lönsamhet och attraktionskraft
"Monolitisk programvara tillhör det förflutna - istället är framtiden användarcentrerad",menar Claus Jepsen.

Mikrotjänster är en central del av det nya digitala landskapet för företag att arbeta i.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Företag som sitter fastlåsta i monolitiska system riskerar hamna på efterkälken, inte bara genom att deras arbetsmiljö blir mer tungrodd och otymplig, utan också genom att de blir mindre intressanta som arbetsplatser, säger Claus Jepsen, CTO på It-företaget Unit4.

I en nyligen släppt Gartner-rapport, Hype Cycle for the Future of Applications, lanseras begreppet Composable Enterprise. Där framgår att intresset för mikrotjänster ökar och att framtiden är ljus för snabbfotade miljöer för mikrotjänster.

Mikrotjänster jämförs ofta med legoklossar. Lego utvecklade sina affärer genom att designa nya bitar som var mindre, hade mer exakta användningsområden och kunde användas flexibelt för att skapa nya och roliga miljöer.

– Mikrotjänster fungerar på liknande sätt, genom att skapa tjänster som är de bäst lämpade för ett avgränsat moment och som fungerar bra i kombination med andra tjänster, och på så sätt gör dem tillgängliga för montering till en större helhet, berättar Claus Jepsen.

Han menar att mikrotjänster är centrala för framtida företagsprogramvara och i synnerhet affärssystem som många beskrivit som monolitiska.

– Men monolitisk programvara tillhör det förflutna – istället är framtiden användarcentrerad. Programvara kommer att automatisera allt fler processer och kommer endast att be oss människor att agera när det behövs. Därför menar jag att vi behöver fortsätta att bryta ner affärssystemen och skapa mer flexibla och moderna lösningar.

Claus Jepsen konstaterar att istället för att använda datorer med komplexa menystrukturer, tangentbord och bildskärmar, behöver vi nu utforma enklare och mer fokuserad programvara för mobila miljöer.

– Vi behöver mer innovation och mer pålitlig, lättanvänd programvara utan de belastande effekterna av stora volymer kod som göder många konsulter.

Claus Jepsen har sett att många inte känner till mikrotjänster.

– Men de är centrala för arbetsplatsernas framtid. Om företag inte kan utnyttja dem för att leverera bättre användarupplevelser kommer de att gå under när kunderna söker sig till företag som byggt bättre tjänster.

Han pekar också på undersökningar som visar att de datamiljöer vi arbetar i behöver vara moderna och effektiva för att kunna attrahera och behålla medarbetare.

– Verktygen och tjänsterna behöver också stödja arbetet på bästa sätt – med utgångspunkt hos de enskilda medarbetarna. Den digitala arbetsmiljön kan vara betydligt viktigare för ens varumärke än man tror, och mikrotjänster kommer vara en central del av vägen framåt, avslutar Claus Jepsen.

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Skickar begäran
Jag godkänner att Vd-tidningen sparar mina uppgifter.
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.