I kristid frodas felaktig information

Inspiration Under kristid frodas felaktig information och speciellt gäller detta när krisen kretsar kring en samhällsfarlig sjukdom. En ny global undersökning visar att 74 procent oroar sig över falska nyheter och falsk information om virusutbrottet.

I kristid frodas felaktig information
Johan Farkas Foto: Håkan Röjder

Undersökningen, som gjorts av Edelman Trust Barometer, visar också att 45 procent har svårigheter att hitta pålitlig information om viruset. Studien genomfördes i början av mars i Brasilien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien, Japan, Sydafrika, Sydkorea, Storbritannien och USA.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Ryktesspridningen var snabbt igång vid virusutbrottet. Det har bland annat gjorts falska löpsedlar med uttalanden från Folkhälsomyndigheten.

– Det är förväntat att vi ser nivån av felaktig information eskalera nu. Det har vi sett förut i tider av kris och sjukdom. Folk är ängsliga och söker och delar snabbt information på nätet. Det skapar förutsättningar för att felaktig information sprids, som kan förvärra krisen och utnyttjas till både digital kriminalitet och politisk destabilisering, säger Johan Farkas, doktorand i medie- och kommunikationsvetenskap vid Malmö universitet som specialiserat sig på propaganda och desinformation.

Han betonar att vi som individer ska vi vara på vår vakt och vara källkritiska på sociala medier och bidra till att dela den senaste informationen från våra myndigheter.

– Samtidigt är det väldigt viktigt att myndigheter hela tiden håller invånarna uppdaterade och gör information synlig och lättillgänglig, menar Johan Farkas.

På samma sätt som vi ska vara proaktiva med att stoppa smittspridning ska vi vara proaktiva för att förhindra spridningen av felaktig information och desinformation menar han.

– Det handlar om att myndigheterna hela tiden ska prioritera tydlig kommunikation, fokusera på att nå ut till alla målgrupper och vara uppmärksamma på om något felaktigt börja delas i sociala medier, säger Johan Farkas.

​Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har lyft att kommunikation är avgörande för att vi i Sverige tillsammans ska kunna minska smittspridningen. I brist på vaccin har vi kommunikation, sa Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör vid MSB, vid en presskonferens den 16 mars.

– Många googlar på covid-19. Därför är det viktigt att trovärdig information hamnar högt upp på Google. Det är viktigt att de stora tech-företagen och världens regeringar samarbetar kring det här. På det sättet kan vi motverka mängden av felaktig information, avslutar Johan Farkas.

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.