Hur kan arbetsgivare bli mer lyhörda för medarbetarnas behov, sett till deras respektive utmaningar i livet? Den frågan intresserar ledningen på gotländska Best Western Strand Hotel och Solhem Hotel, som har tagit fram en helt ny modell för social hållbarhet. De kallar modellen för Livslabbet.
Hotell-vd:n vill lyssna mer på personalen – utvecklar ny modell för social hållbarhet
Hotellbranschen
Just nu pågår Livslabbets första fas. Genom djupintervjuer med personalen vill hotell-vd:n Sofia Munkhammar utmana traditionella personalförmåner, och skapa nya mötesytor mellan medarbetare och gäster.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Utmanar traditionella förmåner
– Vi har en önskan om att ha en personaluppsättning där allas olikheter får lov att finnas och komplettera varandra. Så det vi försöker göra i det här projektet är att utmana det traditionella sättet att erbjuda personalförmåner, som friskvårdsbidrag. Förhoppningsvis kan vi gå mer på djupet och på riktigt underlätta människors vardagsrutiner, säger Sofia Munkhammar, vd för Strand Hotel och Solhem Hotel.
I projektets första skede genomförs djupintervjuer med all personal, för att ta reda på vilka utmaningar var och en möter i gränslandet mellan privatliv och arbetsliv. Hon ger några exempel: en del får inte till sin träning, någon har behov av hundpassning medan man är på jobbet. Andra lever i singelhushåll och uppger att det påverkar matlagningsrutinen negativt. Ytterligare några har sådana arbetstider att de hinner inte lämna barnen på fritids innan passet börjar.
– Det är stort och smått, allt som tillhör livet, säger Sofia Munkhammar.
Gäster och personal möts
Projektet leds av Ella Wahlgren, tidigare HR-ansvarig på Kneippbyn Resort, tillsammans med Jill Rohnström som arbetar med HR-stöd och kvalitetsuppföljning på hotellen. Med hjälp av djupintervjuerna ska de ringa in vilka utmaningar som är återkommande bland personalen, utforma initiativ och sedan implementera initiativen. Lanseringen är planerad till hösten 2025.
– Flera företag lokalt här på Gotland har redan visat intresse för projektet och har flaggat för att de vill ta del av resultaten längre fram, så vi tror att det här kan leda till många samarbeten. Tanken är att inte bara personalen ska kunna ta del av initiativen som skapas, som yoga, meditation, utan även gäster och andra som rör sig i våra verksamheter. Som grannar och samarbetspartners, säger Sofia Munkhammar.
Tankegången är att de bekymmer som personalen har sannolikt återfinns även bland hotellgästerna.
Vilken betydelse har det här projektet för er som arbetsgivare och potentiellt andra arbetsgivare i framtiden?
– Ingen av oss i ledningen vet var det här landar, så det är jättespännande. Men de vi vill är att tänka nytt – vi tycker att det behövs platser som accepterar och tar hänsyn till allas olika bakgrund och förutsättningar, i stället för att erbjuda förmåner som passar några få, säger Sofia Munkhammar.