Boken ”Tillitsbaserat ledarskap – från pinnräknande till samskapande” gavs ut 2021. Sedan dess har Louise Bringselius släppt fler böcker på samma tema, men ett segment ur den förstnämnda har nyligen aktualiserats igen. Det handlar om tillitstabellen, som delar in dagens ledarstilar i tre olika kolumner; auktoritärt ledarskap, tillitsbaserat ledarskap, och passivt ledarskap.
Så lyckas du med tillitsbaserat ledarskap
Ledarskap
Tillitstabellen, skapad av organisationsexperten Louise Bringselius, är ingen nyhet. Men efter att ha delat den på Linkedin och fått över tusen gillningar inser hon behovet av den.
– Den skapar en efterfrågad tydlighet, säger hon.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Strategiska artiklar med tips och analyser.
- 6 fullmatade magasin årligen.
- Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
- 100 procents fokus på vd-rollen.
När Louise Bringselius delade tabellen på LinkedIn i början av september strömmade reaktionerna in, och i skrivande stund är inlägget uppe i över 1000 reaktioner. En av förklaringarna till genomslaget tror Bringselius är det faktum att vi inte pratar tillräckligt mycket om det passiva ledarskapet.
– När vi pratar om tillit kontrasterar vi ofta med det auktoritära detaljstyrande ledarskapet. Det passiva och reaktiva är såklart också mycket skadligt, eftersom det blir svårt att komma framåt. Dessutom säger inte en passiv chef ifrån vid mobbning exempelvis, säger hon och tillägger:
– Fördomen om tillitsbaserad styrning är att den är just passiv, och att den tillåter dåliga beteenden. Den här tabellen visar att så inte är fallet – utan att tillitsbaserat tvärtom kräver tydliga ramar.
När ett begrepp får ett genomslag kommer det alltid finnas människor som antingen missbrukar det, eller missförstår innebörden av det, förklarar Louise Bringselius. Det genomslag som tillitsbaserat ledarskap har fått är enligt organisationsexperten till allra största del av godo, men det finns de som gömmer sig bakom det begreppet när de utför en passiv form av ledarskap – det så kallade låt gå-ledarskapet.
Tror du att det är vanligt att en chef eller en ledare tror att de har ett tillitsbaserat förhållningssätt fast de i själva verket inte alls har det?
– Ja det tror jag, för det är svårt att se på sig själv objektivt. Därför behöver man kontinuerligt fråga medarbetarna hur de upplever olika situationer. Men alla vågar inte uttrycka vad de tycker ansikte mot ansikte, så medarbetarundersökningar kan vara nödvändigt för att få en helhetsbild.
Vad är den största bromsklossen för det tillitsbaserade förhållningssättet just nu?
– Ekonomistyrningen. Idag förstår många chefer vikten av tillit, men vi har fortfarande kontrollsystem och styrsystem som utgår från någonting annat. Min nästa bok fokuserar på detta, hur vi kan hjälpa controllers och ekonomichefer att skapa system som är mer tillitsbaserade.
Vad är huvudsyftet med tillitstabellen?
– Min ambition är att visa att det faktiskt krävs gränser för att lyckas med all form av ledarskap. Jag skriver samma sak i min bok om psykologisk trygghet. Tillit gäller alltid inom vissa ramar. För att skapa dem behöver vi arbeta med både beteenden och strukturer.
Kan man använda den här tabellen som ett verktyg?
– Ja, jag har fått höra från chefer att den används som en som ett analysverktyg i vardagen, och att vissa faktiskt sätter upp den på väggen och stämmer av sin situation mot den. Det är tacksamt att i slutet av ett ledningsgruppsmöte titta på tabellen och fråga sig: ”var befinner vi oss just nu?” och ”är det här rimligt?”