5 ergonomitips när du jobbar hemma och en värktablettguide

HR & Arbetsmiljö När man arbetar hemifrån är det lätt att slarva med den fysiska arbetsmiljön. Stillasittande, felaktig belastning och brist på pauser är bidragande orsaker till värk och smärta i kroppen. Receptfria värktabletter är vanligt förekommande och används ofta för att lindra den här typen av besvär. Men många riskerar att behandla felaktigt.

5 ergonomitips när du jobbar hemma och en värktablettguide
Foto: Adobe Stock

En ny Sifo-undersökning som Apotek Hjärtat beställt visar nämligen att valet av värktablett ofta är ogenomtänkt och att många väljer av vana istället för att välja preparat baserat på vilken smärta som ska lindras.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Apoteket Hjärtat har listat tips för en bättre fysisk arbetsmiljö hemma samt en guide för vilka smärtstillande preparat som ska användas till vilken värk.

Fem tips för bättre ergonomi när du jobbar hemma

• Höj upp din laptop till ansiktshöjd. Försöka att hålla ryggen rak och inte ha allt för böjd nacke. Ofta är huvudet riktat nedåt för att se skärmen vilket kan belasta axlar och nacke fel. Ett tips är att placera datorn på några tjocka böcker för att höja upp den och använda fristående tangentbord och mus.

• Byt position ofta under dagen. Fällan är att sitta för länge i samma position. Växla mellan att stå och sitta, eller en kort stund i soffan, det finns inga dåliga sittpositioner så länge du inte sitter i dem för länge.

• Tänk på ljuset. Se till att sitta i ett behagligt ljus när du arbetar för att undvika att anstränga ögonen mer än nödvändigt.

•  Arbeta med händerna nära kroppen. Musarm – besvär från axeln, armen, armbågen, underarmen, handleden eller handen, kan undvikas genom att arbeta med händer och armar nära kroppen, och att låta handen vila på skrivbordet när du inte använder musen.

• Ta flera pauser under dagen! Det blir ännu viktigare om din arbetsplats inte är helt ergonomiskt utformad och när naturliga rörelsemönster från kontoret uteblir såsom möten och pauser med kollegor.

Apotek Hjärtats värktablettguide

• Huvudvärk och migrän kan lindras med såväl paracetamol som ibuprofen eller acetylsalicylsyra. Brustabletter har i regel en något snabbare effekt. Har man spänningshuvudvärk kan tabletter med koffein vara bra, även vid migrän. Då rekommenderas också särskilda migränläkemedel, så kallade triptaner.

• Feber är kroppens sätt att hantera infektioner. Har man lätt eller måttlig feber gör man bäst i att inte medicinera. Vid hög feber i samband med exempelvis influensa kan man ta valfri värktablett. Men är du  till exempel hjärtsjuk, astmatiker eller lider av magsår rekommenderas paracetamol i första hand.

• Mensvärk behandlas bäst med naproxen, men även ibuprofen kan lindra. Fördelen med naproxen är att den verkar längre.

• Tandvärk beror på inflammation i tandnerven eller tandköttet och lindras bäst med ibuprofen. Om du inte kan använda ibuprofen är paracetamol ett bra alternativ. Det är dock viktigt att alltid kontakta tandläkare för att ta reda på vad värken beror på.

• Led- och muskelvärk kan behandlas med antiinflammatorisk och smärtlindrande gel, som verkar lokalt och används på stället där du har ont. Även tabletter med naproxen eller ibuprofen kan användas. Vid lindrigare värk rekommenderas paracetamol eller kylande/värmande muskelsalvor.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.