Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

EU vill se satsningar på gröna jobb

Affärerna För att boosta en grönare ekonomi riktar EU nu in sig på kompetensutveckling och vägledning till småföretag. Målet är att skapa 20 miljoner nya jobb till 2020, visar en ny plan från kommissionen.

Gröna jobb innebär enkelt uttryckt arbeten som på ett eller annat sätt bidrar till att bevara eller återställa miljön. Det kan till exempel vara jobb som bidrar till att skydda ekosystemen eller minska förbrukningen av energi och råvaror eller mängden avfall.

Antalet gröna jobb växer snabbt och till och med under lågkonjunkturen ökade antalet arbetstillfällen i de här sektorerna med 20 procent, rapporterar EU-kommissionen. I en ny plan uppskattar de att det kan skapas 20 miljoner inom den gröna ekonomin till 2020. För att lyckas menar kommissionen att vi behöver förutse vilka kunskaper och färdigheter som kommer att behövas och se till att arbetstagarna förvärvar dem. De vill också se en skatteväxling från arbete till föroreningar och uppmuntra till diskussion mellan arbetsgivare och fackföreningar. Dessutom pekar planen på att det internationella kunskapsutbytet om tillväxt inom de gröna sektorerna behöver förbättras och att småföretagen ska få vägledning och hjälp att hantera övergången, följa miljöreglerna och förutse kompetensbrist.

Planen har presenterats av kommissionen och ska nu diskuteras och godkännas av ministerrådet och Europaparlamentet.

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.