En dag med Marie Larsson

En vd:s dagbok Hennes vardag handlar om att göra kollektivtrafiken tilltalande för Skellefteås växande befolkning. Var god tag plats, så tar vi en dagstur med vd:n för Skellefteå buss.

En dag med Marie Larsson
Foto: Patrick Degerman

Namn: Marie Larsson

Ålder: 58 år.

Gör: Jag är vd för Skellefteå buss AB, ett helägt kommunalt kollektivtrafikbolag som kör både stadstrafik och inomkommunal regiontrafik. Vår vision handlar om att förflytta oss mot mobilitet tillsammans med andra aktörer i samhället, så att resandet kan bli mer sömlöst och effektivt.

Därför trivs jag med jobbet: Jag brinner för förändring och tycker det finns mycket att göra inom kollektivtrafiken för att den ska bli ännu mer relevant för människor och vara ett alternativ i stället för bilen. Det är också så inspirerande att jag i min roll kan vara med och påverka mot en grön omställning med hjälp av teknik, invånarnas beteendeförändring och bra trafikprogram.

Skellefteå är inne i en enormt kraftfull förändring med befolkningstillväxt och många nya arbetstillfällen. Det är positivt men utmanande att det nya Skellefteå också ska vara hållbart och attraktivt för människor. Hur vi transporterar oss kommer att vara avgörande för att uppnå ett bättre klimat och för att undvika trängsel. 

06:30 Mobilen signalerar att det är dags att stiga upp. Vaknar alltid en timme före signalen och går igenom DN, Aftonbladet och lokaltidningen Norran. Ögnar snabbt igenom mejl, mess och chatt så att inget akut kommit in. Sambon har under tiden fixat frukost som vi gärna intar ute när vädret tillåter. När jag tänker efter är det inte så många mornar utslaget på hela året. Det är nog mer ett önsketänkande.

07.30 Framme på jobbet. Varje morgon konstaterar jag att det tar längre tid än förut på grund av mycket mer trafik. Nu behöver jag kaffe! Flera koppar. Varje morgon vill jag ha en uppdatering om hur det har fungerat under morgontimmarna. Har vi haft tillräckligt med bussförare, har det varit bussbrist av olika anledningar?

Marie Larsson.

08:30 Ledningsgruppens korta avstämningsmöte där vi diskuterar operativa frågor under veckan inom trafik, teknik, personal, kommunikation och ekonomi. De strategiska frågorna skjuter vi på till ett längre ledningsmöte som vi har varannan vecka. Vi ska testa ett nytt arbetssätt under hösten för att nå vår vision med hjälp av affärsplanen och årets fokusområden som handlar om Attraktiv arbetsplats och Ordning och Reda. Det ska gå en röd tråd genom vår organisation där vi med hjälp av visionsdrivet ledarskap ska få till en förflyttning genom högre grad av delaktighet och motivation. Det är en stor kulturförändring hos oss då verksamheten tidigare varit väldigt toppstyrd och hierarkisk. För att klara det har det varit nödvändigt att omorganisera hela verksamheten. Det gäller att vara uthållig och tillsammans staka ut färdriktningen. Vi försöker mixa erfarna, kunniga och lojala medarbetare med nya som kan tillföra andra tankesätt och kunskaper.

Dags att fylla på med kaffe och en liten pratstund med medarbetare.

09.30 Dagens första externa Teamsmöte handlar om Skellefteå Public Mobility – Bygga grunden. Vad kan integrerad mobilitet innebära för Skellefteå och vad är ”state of the art” inom området? Det är ett projekt som delfinansieras av Drive Sweden. Vi har just startat upp projektet och vid detta möte reder vi ut med Skellefteå kommun och TrainBrain vad vi behöver etablera för förmågor för att säkra styrfart och kompetens i projektet.  

10.30 Snabbinkallat Teamsmöte med anledning av att beställt jobb för elinstallation blivit försenat några veckor. Det medför att våra sex nya elbussar inte kan gå i gång i stadstrafiken som planerat den 21 augusti. Det var ett irriterande besked då leveransen planerats så noga i alla led lång tid i förväg.

12:00 Lunch i form av en smoothie.

14:00 Avstämningsmöte med Northvolt som vi har varannan vecka. Vi går igenom förändringar i trafikutbud, tidtabeller, hållplatser och hur vi kan få ännu fler att åka kollektivt. De är nu uppe i 2 000 anställda och det sker mellan 50–100 nyanställningar i månaden som kommer från hela världen.

17:30 Sambon och jag försöker leva som vi lär och samåker numera mycket oftare, när det inte fungerar att åka buss. Datorn åker oftast med så att jag kan jobba lite mer under kvällen. Nu längtar jag ut efter en dag på kontoret. En kort promenad innan den digitala franska kursen börjar. Bra att kunna om jag på äldre dagar ska leva bland lavendelfälten i Provence.

19:15 Maten har intagits snabbt för nu börjar franskakursen. Bon soir mes amis, nu gäller det att ställa om och fokusera! Efter kursen är jag helt slut men ägnar ändå en stund åt att förbereda en presentation som jag ska hålla i morgon för några nya medarbetare. Kollar även vad som hänt i världen sedan i morse. Eftersom sambon sett nyheterna på TV hinner vi prata om det innan det är dags att krypa i säng.

22.30 Släcker lampan, slösurfar på Facebook, Instagram och LinkedIn innan jag lägger bort telefonen. Sov gott, det ska jag också göra till havsbrus och lite senare fågelkvitter alternativt en surrande mygga som vill förstöra idyllen.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.