Coachens tips: Så tar vd:n tag i sina utmaningar

Coaching En vd möter många praktiska utmaningar i sitt arbete och för att lyckas krävs det också att man tar itu med sina inre utmaningar och lägger tid på sin egen utveckling.

Coachens tips: Så tar vd:n tag i sina utmaningar
Att i sina inre utmaningar kan underlättas av en coach. Foto: Stock Adobe.

Efter sina drygt tjugo år som professionell coach har Anna Eriksson funnit att de flesta utmaningarna har en koppling till vårt eget inre medvetande. I sin nya bok ”Leading from Joy – How to transform 9 inner challenges” delar hon med sig av verkliga coaching case som hon stött på i sin roll som ICF Master Certified Coach, vilka exemplifierar nio olika inre utmaningar i en ökande nivå av medvetenhet.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

 • Strategiska artiklar med tips och analyser.
 • 6 fullmatade magasin årligen.
 • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
 • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Dessa 9 utmaningar är:

 1. Älska dig själv som du är.
 2. Lyssna till din själ.
 3. Ha tillit.
 4. Våga välja.
 5. Acceptera olikheter.
 6. Var villig och commited.
 7. Var inkluderande.
 8. Förundras.
 9. Ge upp och släpp taget.

1. Älska dig själv som du är

Anna Eriksson konstaterar att älska och ta hand om sig själv är vår primära uppgift i livet. På samma sätt behöver vi alla vara ledare i vårt eget liv innan vi kan leda andra.

– Den dagen vi släpper taget om självömkan och ser oss själva som ett offer, och i stället tar på oss att älska oss själva och ansvara för att skapa ett liv vi älskar, kommer vår värld att förändras, säger hon.

Anna Eriksson konstatera att älska och ta hand om sig själv är vår primära uppgift i livet.

Hon konstaterar att våra egna mammor och pappor har samma uppgift att ta hand om sig själva först. Oavsett om vi är nöjda med deras insatser eller inte är det vår egen uppgift att gå vidare och hitta vårt eget sätt att ta hand om oss själva på bästa möjliga sätt.

Ändå kan det vara svårt i praktiken.

– Lite senare i livet kan vi skylla på chefen, styrelsen eller partnern om det inte vore för dem eller andra yttre omständigheter.

Medberoende

Anna Eriksson menar att vi är medberoende.

Vi agerar som om vår hälsa bestäms av vad som finns omkring oss. Snarare än hur vi själva tar ansvar för det, genom att till exempel ta hand om oss själva och sätta sunda gränser.

Hon vill att man testar sig själv med följande viktiga frågor:

 • Har du vanor på plats så att hela dig mår bra – din kropp, ditt sinne och din själ?
 • Lever du i linje med dina värderingar?
 • Vet du vad som ger och tar din energi?
 • Kan du uppskatta dig själv och andra?
 • Har du ett hem som du trivs med och där du kan återhämta dig?
 • Älskar du dig själv som du är?

2. Lyssna till din själ

– I sökandet, skapandet av oss själva, kommer vi till en viss grad att vara medvetna om vår egen sanna essens. Det gäller att lyssna inåt till din själ och inte till andra personer.

Anna Eriksson konstaterar att vi alla är unika, så frågan är vad som är specifikt för dig? Ju mer inre kontakt vi har, desto mer vågar vi lita på och uttrycka våra egna perspektiv på världen. Vad gör oss extra glada, engagerade och vad känns meningsfullt?

– Inom coaching har jag alltid gillat att ta upp förebilder – vad ser vi hos andra som vi gillar? Förmodligen något som berör oss på ett djupare plan. Denna utmaning handlar om vilket intryck vi vill göra på världen.

Hon tycker att man kan testa sig själv med följande frågor:

 • Hur väl lyssnar du på dig själv?
 • Hur lekfull är du?
 • Hur stort är ditt spektrum av vem du är?
 • Om du skulle hålla ett tal om dig själv – vad skulle du säga?

3. Tillit

För att andra ska kunna lita på oss måste vi lita på oss själva.

– Om vi ​​inte litar så mycket på oss själva kommer andra att märka det. Kommunicerar vår kropp samma budskap som våra ord? Gör vi det vi säger? Finns vi till exempel där för en vän även i tuffa tider?

När vi har fastnat i låg energi, uttrycker vi inte riktigt vilka vi är autentiskt, eftersom vi är så mycket mer än känslan i det ögonblicket.

– Bortom sorg, rädsla, ilska och stolthet finns det också mod, vilja och kärlek.

Anna Eriksson konstaterar att förtroende tar tid att bygga upp och vi kan radera det på en sekund när vi till exempel ljuger för vår partner. Att ha integritet är viktigt.

– Som vd är detta avgörande, eftersom du vill att andra ska lita på och följa dig.

4. Våga välja

För att fatta stora beslut, som att välja vår livsriktning, behöver vi mer energi.

– Det krävs mod att välja riktning och stå upp, ta ansvar för sitt eget val och vad som följer av det. Rädslan kommer och visar oss att vi är nära en hot spot och möjligheten att ta ett språng, säger Anna Eriksson.

Hon tipsar att man kan fråga sig själv:

 • Lever du ett liv du älskar?
 • Har du ett yrke som ger dig energi?
 • Jobbar du på ett företag där ni hjälper varandra att växa?
 • Eller driver du eget och trivs med det?
 • Vet du med dig att det är dags för en större förändring?

De förändringar som hon tycker att vi behöver fokusera på är:

 • att vara modig och ändå agera ansvarigt.
 • utöka vår förmåga att skapa och ge energi.
 • leta efter möjligheter, lösningar och vad som är genomförbart.
 • bygga upp tålamod, tillräckligt för att nå ett mål på lite längre sikt.

5. Acceptera mångfald och komplexitet

Denna utmaning syftar till att förändra våra vanor att ta parti och slåss som om vi vore en domare som vet vad som är rätt och fel, eller bra och dåligt, i världen.

– När vi lagar mat vet vi vikten av att kombinera sötma, sälta, syrlighet, beska, och inte att förglömma lite umami, för att få den bästa smaken. En liknande mångfald av ”smak” finns mellan människor, och om detta skapar möjligheter eller konflikter är upp till var och en av oss, säger Anna Eriksson.

Hon tycker att man kan fundera kring:

 • Råder konflikt inom dig?
 • Finns det människor du är i konflikt med och som du inte vill eller kan förlåta?
 • Dömer du andra ofta?
 • Och hur är det i de team du ingår i – har ni lyckats ta er förbi konfliktfasen?

6. Var villig och commited

Anna Eriksson har sett att risken för ett företag som går bra är att de börjar bete sig som en fet, lat katt – kräsen och arrogant, ta uppmärksamheten och orderna för givna när varumärket är starkt och välkänt.

– De kan tro att de är störst, bäst och vackrast, samtidigt som de glömmer att det finns andra som vill nå samma topp.

Sanningen är att det finns mer att förvandla, även i denna trevliga position.

– Nyckeln är viljan att commita sig och engagerad. Ett commitment kommer från hjärtat och inkluderar att göra allt som krävs, även obekväma saker, gå utanför ramarna och hitta lösningar på både inre och yttre hinder och motstånd, oavsett vad, säger Anna Eriksson.

7. Var inkluderande

Som vd får man mycket uppmärksamhet. Anna Eriksson konstaterar att det då kan vara lätt att halka in i att det handlar om mig – min personliga kompetens, sätt att tänka, känna och agera som ledare. Hon betonar vikten av att lita på teamet och systemen i stället för att vara en ensamvarg.

– Fram till en viss punkt är det viktigt att stå upp för sig själv, att uttrycka vår unikhet i den här världen. Men någon gång i livet kommer det en tid att släppa taget om att se sig själv som allsmäktig, veta vad som är bäst, behöva stå i centrum för allt och alltid klara det på egen hand.

8. Förundras

Anna Eriksson konstaterar att öppenhet att ansluta och lita på andlig vägledning kan komma till oss med alla typer av stora förändringar.

– Till exempel när vi står inför något nytt och så utmanande att vi inte kan förstå det med vårt medvetna sinne. Eller när vi har förlorat någon som står oss nära.

Vi känner oss då sårbara och kan ifrågasätta vårt nuvarande tillvägagångssätt, att inte riktigt veta vad vi ska göra, känna oss tomma.

– Detta utrymme är som att ha ett fönster öppet till något nytt.

Den här tiden i livet kommer också att passera.

– Ta hand om det med största försiktighet. Det är så lätt att stänga det med en massa aktiviteter. Var i stället närvarande och i tysthet med dig själv, var och bevittna vad som kommer upp för dig.

9. Ge upp och släpp taget

Det krävs handling för att gå från ord och drömmar till verklighet. Och det gäller då också att kunna acceptera ett avslut på något som varit.

– Att släppa taget är sällan någons livsmål, vilket vanligtvis handlar om pengar, eftersom vi alla behöver dem för att leva. Fram till en viss punkt gör pengar livet lättare för oss, även om det inte automatiskt gör oss lyckligare att ha mycket av dem. Många människor blir ekonomiskt oberoende tidigt i livet. Sen då? Efter några år blir de uttråkade om de inte har ett meningsfullt uppdrag i livet, avslutar Anna Eriksson.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.