Digitaliseringen av arbetsmarknaden har skett fortare än någonsin de senaste åren och påverkat både rekryterande chefer och arbetssökande. Rekryteringsapporten 2022 som presenteras av Workspace Recruit visar att chefer och rekryterare i Sverige ser såväl fördelar som nackdelar med en digitaliserad rekryteringsprocess. En tredjedel av respondenterna föredrar digitala arbetsintervjuer och anser att de är smidigare än fysiska. En annan fördel är att kandidaterna är mer avslappnade, vilket är en åsikt som delas av 25 procent av landets chefer och rekryterare.
Chefernas syn på rekryteringsbranschens framtid
HR & Arbetsmiljö
Rekryteringsbranschen är i ständig förändring och har under de senaste åren blivit alltmer digital. Men vad anser egentligen landets chefer och rekryterare om digitaliseringen och vad tror de om branschens framtid?

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Bland nackdelarna är svårigheter i att få en rättvis bild av den arbetssökande och avsaknad av personlig kontakt de saker som väger tyngst. Det svarar 68 respektive 65 procent.
– Att en rekrytering blir mindre personlig när den är digital är en vanlig missuppfattning. Sanningen är ofta tvärtom. En automatiserad och digitaliserad rekryteringsprocess förenklar och sparar tid så att fler ansökande kan få personlig återkoppling och fler intervjuer kan utföras. Digitalisering är inte problemet utan lösningen för en förenklad, fördomsfri och kompetensbaserad rekrytering, säger Lisa Alsterberg, RecTech-konsult, Workspace Recruit.
På Workspace Recruit ser man en tydlig trend i att allt fler processer blir digitaliserade och alltmer sker automatiserat så som bekräftelsemejl och status på rekryteringsprocessen.
Däremot föredrar fortfarande drygt tre av fem chefer och rekryterare fysiska arbetsintervjuer. Något som kan vara problematiskt för många. Rekryteringsrapporten visar nämligen att tidsbrist för att hålla i intervjuer är det största upplevda problemet vid en rekrytering idag.