8 knep för att boosta medarbetarnas engagemang

Medarbetare Att ha verkligt driv i sin organisation är något som varje vd och ledare drömmer om. Med en drivande kultur och medarbetare som vill göra skillnad kan berg förflyttas. VD-tidningen listar åtta sätt att skapa ett större medarbetarengagemang.

8 knep för att boosta medarbetarnas engagemang
Boosta teamet med energinycklar. Foto: Stock Adobe

Det finns mycket forskning kring hur man skapar ett större engagemang från medarbetarnas sida. Här har vi sammanställt ett antal saker som gör skillnad och kan ses som motivationsnycklar.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

1. Se till att ha kul på jobbet.

Har man kul på jobbet så leder det ofta till lägre sjukfrånvaro och lägre personalomsättning, enligt forskningen. Finns det utrymme för känslor och öppenhet är frågor man kan ställa sig? Finns det tid för trevliga samtal över kaffekopp? Om så är fallet kan även sådana små saker bidra till större engagemang.

2. Låt medarbetarna komma till egna insikter

Jobba kontinuerligt med ditt team. Prata ofta om hur det är på arbetsplatsen eller gör enkla övningar där ni skriver ner vad som är bra och summera. Många gånger så tror anställda att gräset är grönare någon annanstans av den enkla anledningen att de inte reflekterat tillräckligt mycket över sin egen situation.

3. Skapa meningsfullhet

Att känna meningsfullhet är en av starkaste drivkrafterna för att människor ska känna engagemang. Om man bidrar till något större än till sig själva så blir det mer meningsfullt. Var därför tydlig som VD vad er verksamhet eller ert företag är till för så att alla får klart för sig vad de bidrar till.

4. Ha en lärande kultur

Att lära sig nya saker skapar engagemang. Låt därför kompetensutveckling vara en ständigt närvarande del av er verksamhet. Utgå från att alla vill lära sig mer och gör kompetensinventeringar, kanske finns det dolda talanger som med kunskapstillförsel kan växa ut ordentligt.

5. Skapa en feedbackkultur

Feedback ett kraftfullt redskap att återkoppla till medarbetare på. Gärna positiv för att förstärka vissa beteenden men ibland kan den även vara negativ om man vill uppnå förändring. Tänk bara på att negativa saker framförs på ett respektfullt sätt där det är tydligt att man vill väl men förväntar sig en förändring och förbättring.

6. Arbeta med positiv förstärkning

Fundera över hur ni är mot varandra. Hör beröm till vardagen? Om inte, se till att det gör det för beröm kan lyfta människor väldigt mycket.

7. Säkerställ att ni arbetar i samma riktning

Det låter kanske självklart att alla jobbar för ett gemensamt mål och i en gemensam riktning. Men checka av det med jämna mellanrum. Olika medarbetare kan ha olika bilder åt vilket håll de ska och det gör att alla kanske inte riktigt rör sig i samma riktning. Att uppleva att man är en gemensam kraft så ska nå ett visst mål skapar engagemang.

8. Ge frihet under ansvar

Medarbetare som upplever att ha stor frihet inom sitt område presterar ofta bättre. Men det är viktigt att vara tydlig inom vilka ramar de ska verka och vilka arbetsuppgifterna är.

Källor: HR Nytt, Kvalitetsmagasinet

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.