Forskaren: Så motverkar du överarbete i 3 steg

Arbetsmiljö Det lönar sig att se till att medarbetare inte överarbetar, skriver forskaren Melissa Clark som tipsar om en 3-stegsanalys varje arbetsgivare kan göra.

Forskaren: Så motverkar du överarbete i 3 steg
Foto: Adobe stock

En risk med jobb som möjliggör flexibilitet är överarbete. Det kan handla om att gränser mellan privatliv och arbetsliv suddas ut, eller att anställda uppmuntras till att bli arbetsnarkomaner, vilket ofta har skadlig påverkan på medarbetarnas hälsa.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Forskaren Malissa Clark är docent i industri- och organisationspsykologi vid University of Georgia, där hon leder Healthy Work Lab. Hon har skrivit boken ”Never stop working” där hon presenterar en trestegsprocess som organisationer kan tillämpa för att motverka överarbete:

  1. Bedöm ditt företags grundnivå av överansträngning och hur det har uppstått, ta reda på vem eller vad som vidmakthåller obalansen. Fråga dig vilka områden som är i behov av förändring och vilken typ av stöd det finns för förändring.
  2. Planera en förändring stegvis genom att rikta in dig på de avdelningar där förändringen kommer bli mest effektiv snabbast. Nyckeln är att prioritera och identifiera vad som är viktigast och vad syftet och målet med förändringen är. En viktig del i det är input från anställda.
  3. Gör ett testexperiment, lär av det och upprepa. Börja smått, med ett team eller en avdelning. Ta ständigt tempen på medarbetarna och förändringsinitiativen. Tydlighet är en väsentlig egenskap här.

Enligt Malissa Clark forskningen tydlig. Arbetsgivare och arbetsplatskulturer som uppmuntrar arbetsnarkomani är kontraproduktiva. Att folk överarbetar kostar både i omsättning, sjukvård och produktivitet – men grejen är att med färre timmar och mindre uppkopplad tid kan man få till och med bättre utfall, skriver Malissa Clark i Harvard Business Review.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.