6 tips för att hjälpa din organisation att hantera coronavirus

HR & Arbetsmiljö Oron på arbetsplatser ökar på grund av Coronakrisen och flera företag har börjat rekommendera sina medarbetare att jobba hemifrån. Hur kan du förbereda organisationen och underbygga kunskap utan att skapa panik? Här kommer några goda råd från Stefan Robsén, nordiskt ansvarig på utbildningsföretaget Cornerstone OnDemand.

6 tips för att hjälpa din organisation att hantera coronavirus
Foto: Adobe Stock

1.Om du inte redan gjort det, planera för olika scenarier så du är redo ifall spridningen ökar och restriktioner införs. Hur påverkas organisationen och medarbetarna? Vilka kan arbeta hemifrån? Har ni den teknologi och de verktyg ni behöver?

2. Kommunicera ofta med dina medarbetare. Var så öppen och transparent du bara kan. Försök hitta en bra balans så du förmedlar allvar och visar att det finns en plan, men utan att skapa panik.

3. Föregå med gott exempel. Om du är chef, gå inte till jobbet om du hostar och har feber. Om du uppmanar dina medarbetare att dra ner på resandet, åk inte själv iväg.

4. Var så tillmötesgående som möjligt när det gäller personalens önskan att arbeta hemifrån. Och var öppen för mer flexibla arbetstider så medarbetare kan resa när det är mindre trångt på tunnelbana, spårvagn och bussar.

5. Erbjud nätbaserade kurser i relevanta ämnen, till exempel om hur du kan vara produktiv när du jobbar hemifrån.

6.Tänk på att justera mål för medarbetare och team allteftersom förutsättningarna ändras.

Om spridningen i Europa fortsätter i samma takt är du bättre förberedd. Om den inte blir så allvarlig, är åtgärderna ett bra genrep. Bättre att planera för det värsta och hoppas på det bästa.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.