3 tips för en mjukstart som pensionär

Personligt Att vara vd innebär hårt arbete – och när vd-karriären är över riskerar den stora tomheten att infinna sig. Den kloka vd:n förbereder sig mentalt på pensionering, och lägger om sin livsstil i tid. Manfred F.R. Kets de Vries, professor i ledarskap vid ISEAD, ger sina bästa tips för en mjuk vd-övergång till seniortillvaron.

3 tips för en mjukstart som pensionär
Ägna dig åt att vårda dina nära relationer så blir pensionärslivet bättre. Foto: Adobe Stock

Satsa på nära relationer.

Det finns ingen bättre plats att börja än hemma: tillbringa mer tid med vänner och familj. Harvard Longitudinal Study är en av många studier som visar att relationer skänker mer lycka än vad pengar och berömmelse gör.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Bygg nätverk utanför jobbet.

När du närmar dig slutet av karriären bör du – om du inte redan har gjort det – börja engagera dig mer i aktiviteter utanför arbetet. Olika former av ideellt arbete kan till exempel ge en känsla av att både bidra till värdeskapandet i samhället och att samtidigt bygga nya relationer. Hitta också möjligheter att fortsätta lära dig, till exempel genom att anmäla dig till en universitetskurs. För många kan studier vara ett sätt att få utlopp för sin kreativitet och samtidigt finna mening i att dela ens insikter och kunskaper med unga människor.

Hitta nya utlopp för din lust att bidra.

Många pensionerade ledare tar på sig deltids- eller interimuppdrag som konsulter eller styrelseledamöter för företag eller ideella organisationer. Du kan också vara mentor åt entreprenörer eller unga chefer. Som mentor kan dina råd göra stor skillnad för yngre personer som navigerar i affärsvärlden. Och eftersom nätverk är avgörande i dessa sammanhang kan du använda dina kontakter för att ge dem en snabbare start. Du kan till och med aktivt engagera dig i deras företag.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.