10 tips: Så motarbetar du destruktivt ledarskap

Ledarskap & styrning Ett destruktivt ledarskap kan vara förödande för organisationen. Rekryteringsexperten Michaëla Berglund listar sina bästa tips på hur du identifierar det och jobbar mot det.

10 tips: Så motarbetar du destruktivt ledarskap
Foto: Adobe Stock/Pressbild

Drygt åtta av tio ledare har någon gång upplevt eller arbetat nära en ledare vars ledarstil de skulle beskriva som destruktiv. Det visar rekryteringsfirman Michaël Berglunds ledarskapsrapport som baseras på svar från över 1000 chefer och ledare. 43 procent av de svarande har någon gång sagt upp sig från arbetsplatsen på grund av destruktivt ledarskap, och bland kvinnorna är det hela 49 procent.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Det som framkommer i den här rapporten är å ena sidan väldigt upprörande men å andra sidan sätt glädjande. Att över åtta av tio har upplevt ett destruktivt ledarskap är verkligen inte bra. Det som däremot är bra är att vi ser att många ledare då väljer att lämna, säger Michaëla Berglund, senior partner på Michaël Berglund.

– Jag tror till exempel att vi hade betydligt fler destruktiva ledare för 15 år sedan, men det uppmärksammades inte i lika hög grad som det gör idag. Som ledare kunde man därför lättare gömma de mindre önskvärda aspekterna av sitt ledarskap. Idag fungerar inte det längre. Skillnaden nu är att dagens ledare är mer granskade och eventuella problem kommer upp till ytan snabbare. Visar det sig att ledarskapet i organisationen är för destruktivt väljer ledarna helt enkelt att lämna, fortsätter hon.

I rapporten framkommer det att det beteende som är vanligast förekommande hos destruktiva chefer är mikrostyrning och överdrivet kontrollbehov, följt av otydliga förväntningar och att man inte vågar ta i konflikter.

Olika typer av destruktivt ledarskap

Destruktivt ledarskap kan delas upp i två sidor – det passiva och det aktiva. Här gäller det att känna till och kunna identifiera de olika typerna av destruktivt ledarskap för att kunna skjuta till åtgärder.

Det passiva destruktiva ledarskapet handlar mycket om riktningslöshet, något som skapar en rörig organisation utan en tydlig ledare medan det aktiva identifieras av ett detaljfokus, jakt på perfektion och både rädsla för och ovilja att göra fel, där ledaren kan bli kontrollenarenade, auktoritär och till och med manipulativ.

– Det blir raka motsatsen till ett growth mindset. Något som grundar sig i en brist på självinsikt, och oförståelse. Att vara en autentisk ledare handlar inte om att vara perfekt. Det handlar om att känna sina styrkor och tillkortakommanden, och att använda dem för att skapa en positiv inverkan på organisationen, säger Michaëla Berglund.

Att tänka på vid chefsrekrytering – varningsflaggorna

Vid rekrytering av chefer finns det flera punkter att titta på. En tidig varningsflagga brukar vara att personen bara pratar om jaget och allt bra som denne har åstadkommit. Detta i kombination med stor svårighet att prata om, eller ens komma på, svagheter och brister.

Fakta

Så undviker du att rekrytera en chef med destruktivt ledarskap

1. Se till att ledaren kan prata om sina fel.
En person som inte kan prata om sina svagheter eller brister har större risk för att bli en destruktiv ledare.

2. Lyssna på hur personen pratar om sitt ledarskap.
Pratar personen om laganda eller om hur hen ska styra och leda människor. Finns det ett vi eller har personen ett hierarkiskt förhållningssätt?

3. Se till att det finns en vilja att göra fel.
En organisation utan rum för att göra fel kommer aldrig att utvecklas.

4. Var noga med kravprofilen.
Att bara leta efter en bra ledare säger ingenting, var så specifik det går.

5. Leta efter personer som är öppna för feedback.
Destruktiva ledare är ofta rädda för kritik och vill inte ha feedback.

– Därför är det väldigt viktigt att undersöka och testa personen grundligt för att få en djupare förståelse för vad hen faktiskt har för kompetenser och egenskaper. Känner hen till sina styrkor och tillkortakommanden, och med självinsikt reflektera över sitt ledarskap? En vanlig missuppfattning är den att bra ledare är karismatiska och har talets gåva. Ofta glömmer man bort vikten av att vara inlyssnande.

Michaëla Berglund lyfter även vikten av att personen är förankrad i sig själv och har reflekterat över sitt eget beteende. Alla människor har svagheter, men hur vi förhåller oss till dem avgör om vi blir destruktiva i vårt ledarskap eller inte. Här kommer även feedback in som en viktig faktor. Är personen rädd för kritik eller öppen för att utvecklas?

Ledaren som behövs – och som de anställda vill ha

Finns det ledare med ett destruktivt ledarskap i organisationer kan det få enorma konsekvenser, framhåller Michaëla Berglund. Kulturen försämras, tillväxtfasen hämmas, anställda väljer att lämna och affärerna går dåligt.

Destruktiva beteenden kan dock omvandlas till konstruktiva – men det kräver en vilja till djupare självinsikt och en strävan efter att bli en mer autentisk ledare.

– Det positiva är att många destruktiva beteenden är omedvetna. För den medvetne och insiktsfulle ledaren kan dessa beteenden därför vändas till något konstruktivt, säger Michaëla Berglund.

Här finns det några nyckelfaktorer som är avgörande för att bli en konstruktiv och nytänkande ledare:

  1. Se till att få ärlig och bra feedback
    Uppmuntra folk att komma med ärlig feedback, förslagsvis genom anonyma enkäter.
  2. Skaffa dig ett utifrånperspektiv
    Se inte bara till dig själv utan väg in hela organisationen.
  3. Bestäm dig för att du vill utvecklas
    Våga acceptera att du inte kan allt.
  4. Var nyfiken på dig själv
    Lär känna dig själv på djupet och våga ta in både brister och styrkor.
  5. Var snäll mot dig själv
    Alla ledare går någon gång igenom en jobbig situation, oavsett om det är privat eller i arbetslivet, och kan riskera att bli destruktiva. Bara det finns en medvetenhet och vilja att utvecklas har man kommit långt.

En viktig aspekt som Michaëla Berglund lyfter fram är att människor faktiskt inte inspireras av perfektion.

– Idag längtar man efter ledare som är autentiska, har god självinsikt och är modiga. Man inspireras inte av någon som ger sken av att sitta på alla svar, eller som i minsta detalj bestämmer hur saker ska vara.

Människor inspireras av autenticitet, någon som bjuder in och någon som kan säga att de hade fel. I dagens snabbt föränderliga samhälle är det omöjligt för en vd att kunna allt själv. Den gamla skolan om att chefen ska vara bäst på allt gäller inte längre – i stället handlar det om chefen som har en anpassningsförmåga, som kan ändra sig.

– Då behöver man våga erkänna sina fel, vara nyfiken på att lära om och lära nytt, och se styrkan i människorna man har runtomkring sig, säger Michaëla Berglund.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.