Var tredje svensk drömmer om att starta eget

Affärerna En färsk Sifoundersökning som gjorts på uppdrag av Visma Spcs visar att var tredje svensk drömmer om att starta ett eget företag. Bland yngre personer mellan 18 och 29 år vill nästan varannan bli företagare.

Var tredje svensk drömmer om att starta eget
Undersökningen visar att 33 procent, drömmer om att starta företag. Foto Adobe Stock

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Att så många svenskar drömmer om att starta eget innebär alltså en enorm potential för fler jobb. Nu måste politiker i riksdag och kommuner arbeta för att ännu fler ska vilja och våga förverkliga sina företagsdrömmar, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Undersökningen visar att 33 procent, drömmer om att starta företag. Bland unga mellan 18 och 29 år vill 49 procent, bli företagare. Mätningen visar också att fler män (40 procent) än kvinnor (26 procent) drömmer om att starta eget.

Under årets första tre kvartal registrerades 56 971 nya företag i Sverige, enligt Bolagsverkets statistik. Det innebär en ökning med 8 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Inte sedan 2011 har Sverige fått så många nya företag under årets första tre kvartal.

– Det är mycket glädjande att allt fler väljer att göra verklighet av sina företagsdrömmar. Samtidigt måste de bolag som redan finns få bästa möjliga förutsättningar för att fortsätta utvecklas. Det kan handla om allt från rådgivning till stärkt samverkan mellan näringslivet och det offentliga, säger Boo Gunnarson.

Den stora ökningen under årets första tre kvartal är inte en effekt av en jämförelse med ett svagt år, trots coronapandemins påverkan. Tvärtom var 2020 ett mycket starkt år för företagsstarter i Sverige, med totalt 73 500 nya företag. Samtliga siffror gäller de fyra vanligaste bolagsformerna: aktiebolag, enskild näringsidkare, handelsbolag samt kommanditbolag.

I Sverige finns i dag omkring en miljon företag, varav de allra flesta är småföretag med upp till nio anställda.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.