Båstad bästa kommun för nyföretagande

Nyföretagande Båstad har korats till Sveriges bästa kommun för nya företagare. Det som juryn särskilt lyfter fram är kommunens fokus på samverkan och inkludering av alla företag – från de som är på planeringsstadiet till börsnoterade bolag.

Båstad bästa kommun för nyföretagande
Båstad är bästa nyföretagarkommunen i landet. Foto: Stock Adobe.

Båstad kommun fick ta emot utmärkelsen och prissumman på 100 000 kronor på nyföretagarmässan Eget Företag.

– Med det här priset vill vi lyfta fram goda exempel och inspirera landets kommuner att jobba aktivt med det lokala företagsklimatet och nyföretagandet. Vi vet att deras stöd gör skillnad för alla de svenskar som antingen drömmer om eller redan driver ett eget företag, kommenterar Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs, som står bakom utmärkelsen i samarbete med Nyföretagarcentrum.

Åtta kommuner nominerade

Sammanlagt åtta kommuner var nominerade till Årets nyföretagarkommun 2020: Solna, Borås, Trosa, Berg, Gotland, Tomelilla, Pajala och Båstad.

Karin Bengtsson, vd Båstad Turism & Näringsliv, och Charlotte Rosenlund Sjövall, kommundirektör, i Båstad.
Karin Bengtsson, vd Båstad Turism & Näringsliv, och Charlotte Rosenlund Sjövall, kommundirektör, i Båstad.

De nominerades utifrån hur många nya företag som har startats per tusen invånare från nyårsdagen 2019 till och med den 30 juni 2020 och kategoriseras enligt SKR:s kommungruppsindelning. Statistiken över nyföretagande hämtas från Bolagsverket.

En jury med representanter från både Visma och NyföretagarCentrum har utöver det bedömt kommunernas arbete med att lyfta och stärka lokala entreprenörer och få fler att starta företag.

Samverkan och inkludering

Det som fällde avgörandet till Båstads fördel är kommunens fokus på samverkan och inkludering av alla företag – från de som är på planeringsstadiet till helt nya företag och börsnoterade bolag. Kommunen har även en stark tradition av företagande och viktiga naturresurser som lantbruk och turism, vilket sammantaget ger en stabil grogrund för nya näringar.

Prissumman på 100 000 kronor delas ut till olika lokala initiativ eller organisationer under tre års tid i samråd med vinnarkommunen och instiftarna. Tidigare år har prissumman, som kommer ur Vismafonden, bland annat använts till nyföretagande med inriktning på till exempel ungdomar och nyanlända.

Tidigare vinnare

Det är 16:e året i rad som priset delas ut. Tidigare vinnare är Strängnäs 2005, Helsingborg 2006, Gnosjö 2007, Norrtälje 2008, Åre och Strömstad 2009, Enköping 2010, Vara 2011, Sigtuna 2012, Uppvidinge 2013, Simrishamn 2014, Ystad 2015, Östersund 2016, Askersund 2017, Vellinge 2018 och Åre 2019.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.