Rekordmånga nyföretagare trots global pandemi

Nyföretagande Trots pandemin blev 2020 ett rekordår för nyföretagande. Drömmen om att starta eget är också fortsatt stark bland svenskarna. Mer än varannan i åldersgruppen 18 – 29 år vill bli företagare, enligt en Sifoundersökning.

Rekordmånga nyföretagare trots global pandemi
Många unga drömmer om eget företag. Foto: Stock Adobe.

Under förra året startades inte mindre än 73 500 företag i Sverige – en ökning med 14 procent jämfört med 2019. Aldrig tidigare har det registrerats så många nya företag i landet, enligt Bolagsverkets statistik som sträcker sig till 1984.

Nyföretagandet ökar också i samtliga län. Störst är ökningen i Värmland, där antalet registreringar av nya företag var 28 procent fler under 2020 än 2019, följt av Jönköpings län och Västmanland, där nyföretagandet gick upp med 21 respektive 20 procent.

Förverkligar sina planer

Enligt Daniel Wiberg, chefsekonom på Företagarna, är det inte ovanligt att det i turbulenta tider blir en uppgång i företagandet.

– Många som blivit permitterade eller varslade till följd av pandemin har nu fått tid över att fundera och förverkliga sina företagsplaner, ofta baserat på idéer som vuxit fram eller funnits under lång tid. För andra handlar det helt säkert om att skaffa en alternativ inkomst för att trygga sin ekonomi. Sammantaget är det en kombination av nödvändighets- och tillfällighetsbaserat företagande som ligger till grund för ökningen, säger han.

Mest aktiebolag

Det som lockar nyföretagarna allra mest är också eget aktiebolag jämfört med enskild firma och handelsbolag. Av alla de som startade nya företag under förra året valde så många som 78 procent att starta aktiebolag.

Det kan vara en konsekvens av att kravet på aktiekapital i privata aktiebolag sänktes vid förra årsskiftet – från 50 000 ned till 25 000 kronor.

– Krisen och inte minst de olika stödåtgärderna har också visat på fördelar med att driva företag i aktiebolagsform. Men det kan även finnas andra förklaringar. För den som vill skilja risktagandet som eget företagande medför från privatekonomin är aktiebolag den mest lämpliga bolagsformen, förklarar Daniel Wiberg.

Starka företagsdrömmar

Samtidigt visar en färsk undersökning som utförts av Sifo på uppdrag av Visma att företagsdrömmen är fortsatt stark. Var tredje svensk – 32 procent – drömmer om att starta företag. Bland unga mellan 18 och 29 år vill så många som varannan – 51 procent – bli företagare. Mätningen visar också att fler män (37 procent) än kvinnor (27 procent) bär på drömmen om eget företag.

– Fyra av fem jobb skapas i små och medelstora företag. Att så många svenskar drömmer om att starta eget innebär alltså en stor potential för fler jobb. Nu måste politiker i riksdag och kommuner arbeta för att fler ska vilja och våga förverkliga sina företagsdrömmar, kommenterar Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.