Våga hoppa av när det inte känns rätt

Personligt Vd:n Stefan Lidén startade och drev rekryteringsföretaget iNeed med stor passion. Men framtidsvisionerna delades inte av alla i ledningen och Stefan försökte köpa ut bolaget. En dag i juni 2012 sade han upp sig och stod arbetsbefriad på gatan utanför det kontor han en gång själv hade inrett.
– Jag var helt chockad. Allt var surrealistiskt, säger han.

Det var först i mitten av september som Stefan Lidén kunde gå raka vägen förbi sitt gamla kontor på Sveavägen utan att gå omvägar och känna sig rädd för att springa in i gamla kollegor som det skurit sig med. Men dagen då det var dags att lansera Next u, det nya företagets första hemsida var det tid för förändring, att glömma det som varit.

– Den dagen kände jag att det började en ny era i mitt liv. Då vägrade jag rent mentalt att byta sida på gatan, för stöter jag på någon behöver jag inte längre känna mig som en förlorare. Det kändes som en andra chans.

Ville köpa ut

2008 grundade Stefan Lidén rekryteringsföretaget iNeed. Efter några år tog han in en ny delägare i företaget som också var en gammal skolkamrat. Till en början fungerade den nya ägarstrukturen bra och omsättningen ökade, men efter ett tag stod det klart att ledningen hade olika syn på bolagets fortsatta utveckling. Under 2012 skar det sig.

En del av konflikten handlade om synen på arbete, och Stefan Lidén, som hade lämnat ifrån sig majoriteten i bolaget, tyckte det var orättvist att han som jobbade dubbelt så mycket som de övriga och lade ner sin själ i arbetet, skulle äga mindre. I ett försök att köpa ut de andra delägarna uppstod en konflikt om priset.

– ”Om vi inte kan komma överens så vill jag inte slänga bort min tid här, då startar jag ett nytt bolag” sa jag, och trodde inte att det skulle ske. Men helt plötsligt blev jag arbetsbefriad, berättar han.

Visserligen hade Stefan Lidén själv sagt upp sig. Ändå tänkte han sig en överlämnande period på 30 dagar för att bringa lite ordning i sin administrativa röra bestående av visitkort och mejl. Men istället fick lämna ifrån sig allt på en gång och ombeddes att lämna kontoret.

– Det var en enorm chock. Det var bara att knalla ut från bolaget jag själv hade skapat, mitt andra hem, min bebis, där jag hade fixat kontoret och skruvat upp varenda möbel. Jag bara gick därifrån, säger han.

Efter en vecka sjönk det in vad som hade hänt och han drabbades av sorg och tvivel.

– Jag blev bedrövad tänkte ”vad har jag gjort?”. Det kändes som om jag hade lagt fyra och ett halvt år på något som jag tappade där och då, en dröm och vision som punkterades fullständigt. Jag hade ingen susning om vad jag skulle göra härnäst.

Reaktioner på Twitter

Sina erfarenheter har han öppenhjärtligt delat med sig av i sin blogg där han också fått mycket stöd från andra. Transparens både inom sociala medier och med hur han är som person ser han som ett uttryck för att vara ärlig, att inte byta budskap varje dag. Men han har inte hängt ut någon person eller skrivit någonting som han inte skulle kunna säga till någon ansikte mot ansikte. En jurist har också granskat innehållet.

Via Twitter fick han snabbt nya jobberbjudanden men kände sig låg och behövde tid för reflektion. En golfrunda eller löptur om dagen blev hans terapi.

– När man är djupt inne i någonting tänker man inte klart. Det måste gå en period innan man kan tänka rationellt och analysera varför det blev såhär. Jag tränade hårt för att det fungerade som ett bra sätt att inte tänka för mycket.

När de 30 arbetsbefriade dagarna var till ända väntade resten av livet, och en nyväckt känsla.

– Jag blev jävligt revanschsugen! Jag älskade ju mitt jobb. Styrelsepolitik är kanske inte min styrka i livet, men jag är en driven entreprenör och jag bestämde mig för att: Nu kör jag igång ett nytt företag!

Stefan Lidén menar att han inte hade någon plan b, bara sina drömmar, visioner och goda vänner som hjälpte honom komma igång med en varumärkesstrategi för det nya företaget Next u. Även det ett rekryteringsföretag men med fokus på proffsiga presentationsvideor och filmer som platsannonser istället för konkurrerande rekryteringsbolag som försöker vinna marknadsandelar genom att ha den fetaste cv-banken.

Några av medarbetarna på iNeed hörde av sig och ville börja jobba för Stefan i det nya företaget. Många tyckte att stämningen hade blivit en annan sedan eldsjälen försvunnit.

– En kollega kallade mig för vinden. En vind som blåste in, flaxande och farande, någon som kom med mycket energi. Plötsligt försvann den vinden. Då dog arbetsglädjen, förklarar Stefan Lidén.

Han är inte bitter idag, skulle hälsa om han såg gamla delägare, och ångrar bara en sak.

– Jag skulle aldrig ha släppt ifrån mig majoriteten! Det är okej att göra misstag, och misstaget var att inte ha majoritet. Har du inte det har du inte makten. Det tänkte inte jag på.

I det nya företaget äger han 80 procent.

Transparens i allt

Stefan Lidén vill tipsa andra vd:ar som hamnat i en konfliktfylld situation att följa sitt hjärta och sin magkänsla.

– Man ska kunna se sig själv i spegeln varje morgon. Man kan gå genom livet och ljuga för andra om hur man mår men man kan inte ljuga för sig själv. När man sitter ensam och funderar vet man instinktivt vad man vill och vad man är och vad man inte vill.

Han tycker också det är viktigt att vara rädd om den tid vi har och har satt som ledstjärna för sitt liv att leva i nuet och att våga chansa och se nya möjligheter.

– Ju högre chef du är desto större risk är det att du tar dig själv på för stort allvar. Du tar kanske ansvar för alla andra så att du lätt glömmer bort dig själv. Var ärlig med dig själv, man ångrar sällan något man hoppade på.

Fakta

Tips!

Du kan läsa Stefans blogg på www.stefanliden.se

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.