En framgångsrik turnaround kräver ett helhetsperspektiv. Det handlar om att planera för lönsamhet, våga söka hjälp i tid och ständigt utveckla verksamheten för att hålla den relevant. Samtidigt måste ledare våga vara ödmjuka och öppna för förändring. Enligt Markus Brattfeldt finns det tre faktorer som spelar störst roll i en företagsvändning, och det är också här man bör börja – med finansiell kontroll, mänskliga relationer och marknadens förutsättningar.
Turnaround-skolan del 1: Lyckas med en turnaround
Ekonomistyrning
Det är aldrig lätt att stå inför utmaningen att försöka vända verksamheten. I ”Turnaround-skolan” guidar Markus Brattfeldt oss genom processen och ger handfasta tips på hur man lyckas. Läs om var du börjar och vanliga misstag i del 1.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Fakta
Markus Brattfeldt
Markus Brattfeldt är grundare av Ägarskolan, entreprenör och rådgivare med över tio års erfarenhet av att hjälpa företag att växa och bli lönsamma. Han har grundat åtta företag och stöttat över 100 företagare. Just nu är han aktuell med TV-programmet ”Företagsräddarna”, där han hjälper konkursnära företag att vända till vinst.
Återfå den ekonomiska kontrollen
För att lyckas med en turnaround är det absolut viktigaste att återfå kontrollen, framhåller Markus Brattfeldt. Han beskriver hur många företagare, när det börjar gå dåligt, tenderar att ”stoppa huvudet i sanden” och ignorera viktiga ekonomiska signaler –ungefär som att sluta öppna räkningar.
– Vi företagare har vår motsvarighet till det också, och det är att vi helt enkelt slutar titta på resultat- och balansräkningen och i stället bara tittar på vad som finns på kontot, säger Markus Brattfeldt.
Han betonar att det alltid är bättre att veta – även om det går dåligt.
– Det bästa är om du vet att det går bra. Det näst bästa är om du vet att det går dåligt. Det absolut sämsta är om du inte vet hur det går alls.
Utan kontroll över företagets ekonomi är det omöjligt att hantera en kris, och även ett framgångsrikt företag riskerar att krascha. Nyckeln är att förstå och följa företagets ekonomiska situation och att ibland svälja stoltheten och ta hjälp. På så sätt är det lättare att agera proaktivt i stället för att överraskas av en krasch.
Se över relationerna
Utöver att ta tillbaka den ekonomiska kontrollen pekar Markus Brattfeldt på vikten av att granska relationerna inom organisationen. Konflikter inom företaget kan vara lika förödande som finansiella problem. Han ger exempel på ett företag där ägarnas interna konflikter ledde till att verksamheten till slut tvingades likvideras, trots att själva affärsmodellen fungerade bra.
– Det är ofta en kombination av finansiella och mänskliga faktorer som ligger bakom problemen, säger han.
Både kulturen och ledarskapet i företaget är många gånger avgörande för att lyckas med en företagsvändning. Det mänskliga elementet är alltid centralt, men ledarskapets roll varierar beroende på situationen.
– Ibland är gruppen ineffektiv och behöver bättre ledarskap för att prestera. Andra gånger är det rena konflikter, där mycket energi går åt till bråk i stället för arbete, säger Markus Brattfeldt.
Oavsett situation krävs dock en vilja från ledaren att driva förändringen.
– Det spelar ingen roll hur bra turnaround-expert du är, ledaren måste vilja göra jobbet – resten bygger på det.
Som företagsledare kan det ibland vara svårt att se objektivt på situationen och det är lätt att underskatta behovet av extern rådgivning. Men en rådgivare utifrån är oftast nödvändigt för att kunna se nyktert på situationen. Precis som att elitidrottare behöver tränare behöver företag rådgivare.
– Du kan vara bäst i världen men du kommer ändå att behöva någon form av coach eller bollplank – för att undvika det där tunnelseendet, säger Markus Brattfeldt.
Analysera marknaden
Den tredje och sista delen som är avgörande för om företaget kommer att lyckas med vändningen handlar om marknaden och dess dynamik. Marknaden spelar en väsentlig roll för ett företags framgång. Oavsett hur välskött ett bolag är internt kan det misslyckas om det är verksamt på en krympande eller felaktig marknad – till exempel en delikatessbutik på en plats utan betalningsvilliga kunder, eller en överrepresentation av pizzerior i ett litet centrum.
En sådan begränsad marknad gör det svårt att överleva, eftersom kundunderlaget inte räcker till.
– Då spelar det heller ingen roll hur mycket man kämpar, för bolaget kommer inte att gå bra ändå, säger Markus Brattfeldt.
Här är det viktigt att ställa sig frågan ”Finns vi på rätt ställe?”
– Marknaden styr mycket av ett företags potential att lyckas. I vissa fall måste man inse att vi är bra, vi är duktiga, vi kan mycket, men marknaden finns inte kvar.
Hållbar framgång
För att säkerställa att åtgärderna leder till långsiktig framgång, snarare än bara en kortsiktig förbättring, lyfter Markus Brattfeldt vikten av att arbeta både strategiskt och mänskligt.
– Det är mänskliga beteendeförändringar som gör att förändringen blir beständig. Om människor agerar likadant som tidigare kommer de att falla tillbaka till samma problem, säger han.
Därför måste man vid en turnaround arbeta både med ekonomiska strategier och med att förändra perspektiv, uppfattningar och inställning.
– När ledaren är ödmjuk och mottaglig för hjälp finns det goda förutsättningar för att vända något, och att göra det hållbart, säger Markus Brattfeldt.
Fakta
Markus Brattfeldts praktiska tips för en lyckad företagsvändning:
- Agera tidigt
Ta hjälp innan krisen förvärras. Ännu bättre, sök stöd och rådgivning redan när det går bra. - Planera för vinst
Se lönsamhet som en förutsättning för att kunna överleva, investera och utvecklas. - Utveckla kontinuerligt
Anpassa verksamheten till nya förutsättningar och trender för att behålla relevansen på marknaden. - Investera i företagskulturen
Förändra negativa beteenden och skapa en miljö som stöder innovation och tillväxt. - Var öppen för förändring
Släpp egot och involvera experter eller externa perspektiv som kan utmana invanda mönster. - Extra insikt
Alla företag kan inte räddas, och vissa bör inte heller försöka räddas. Konkurs är ibland en naturlig del av marknadens dynamik och en signal om att resurser kan användas bättre på andra sätt.
Programmet Företagsräddarna har premiär på Youtube den 11 mars.