Lagkrav på e-faktura vid offentlig upphandling infördes redan 2019. Men flera myndigheter, däribland Skatteverket och Myndigheten för digital förvaltning, vill att ytterligare processer ska omfattas av lagkravet. De förordar en statlig utredning om obligatorisk e-fakturering samt realtidsrapportering av fakturainformation mellan företag och från offentlig förvaltning till företag.
Gör e-fakturering obligatoriskt – tycker 80 procent av svenska företag
Ekonomi
När 430 företag i höstas fick svara på hur de ställer sig till ett lagkrav om e-faktura, var den övervägande majoriteten positiv. Fyra av fem företag tycker att det vore bra med ett obligatorium, vilket är en kraftig ökning jämfört med året innan.

Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
Fakta
Vad är en e-faktura?
En e-faktura är ett dokument som möjliggör en sömlös överföring av faktureringsuppgifter mellan säljare och köpare. Fakturan utfärdas, överförs, tas emot, behandlas och lagras i särskilda dataformat som XML eller andra strukturerade dataformat som kan hanteras av ERP-system. Till skillnad från andra typer av fakturor är e-fakturan digital under hela processen, från skapande till arkivering.
Källa: Pagero
Ett argument som hörs från förespråkarna för ett utvidgat lagkrav, är att det skulle skapa större koherens i Europa. I slutet av 2022 presenterade EU-kommissionen initiativet VAT in the Digital Age (ViDA) som bland annat syftade till att göra e-fakturering obligatoriskt för transaktioner mellan företag i medlemsstaterna. Ett par formella steg återstår för att ViDA ska nå laga kraft i EU, men det råder bred konsensus om att med initiativets hjälp på sikt fasa ut pappers- och pdf-fakturor.
De 80 procent av företagen som i slutet av 2024 tyckte att ett lagkrav vore bra, kan jämföras med 66 procent året innan. 65 procent av företagen i 2024 års undersökning uppgav att de redan använder e-fakturering för inkommande och utgående fakturor.
Undersökningen genomfördes av analysplattformen Mantap på uppdrag av Pagero, under hösten 2024.