Tre meningar du aldrig ska säga i en förhandling

Förhandlingsteknik Dags för förhandling? Här är tre fraser du till varje pris ska undvika för att lyckas.

Tre meningar du aldrig ska säga i en förhandling
Foto: Adobe Stock.

Att lyckas i en förhandling handlar inte bara om att ha starka argument och goda förberedelser. Hur du uttrycker dig påverkar i allra högst grad hur du uppfattas i förhandlingsrummet. Fast Company listar tre uttryck som avslöjar brist på erfarenhet och självförtroende – och försvagar din position.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

1. Är det okej om jag ber om…?

En av de viktigaste sakerna att komma ihåg i en förhandling är att utstråla självförtroende från första stund. Inleder du en förhandling på det här sättet ger du omedelbart motparten auktoritet – och därmed ett övertag.

Det betyder dock inte att du måste komma in med en överdrivet självsäker eller aggressiv attityd – speciellt inte om det kolliderar med den du vanligtvis är. Var dig själv, men vet du med dig att du har en tendens att överförklara eller be om tillåtelse, öva på förhand med vänner och familj.

2. Tror du att mitt pris är för högt?

I en förhandling är det viktigt att ha kontroll över situationen. En viktig del av förarbetet är ditt LMH-pris.

  • L står för ditt lägsta pris – den nivå där du är beredd att gå därifrån om du inte får mer.
  • M är ditt mellanpris – en nivå där du känner dig nöjd och bekväm att acceptera.
  • H är ditt högsta pris – det du skulle vara riktigt glad över att få.

Tänker du igenom detta i förväg kan du känna dig trygg med att du varken ger bort mer än du vill, eller accepterar mindre än du borde i förhandlingens hetta. Dessutom slipper du ens ställa frågan till den andra parten – du vet redan vad du är villig att acceptera.

Kom också ihåg att en skicklig förhandlare alltid förväntar sig att den första summan som anges ligger högt. En erfaren motpart utgår ifrån att du är bra på att förhandla tills motsatsen bevisas.

3. Jag väntar bara på att höra från dig om nästa steg.

En överenskommelse är inte klar förrän kontraktet är signerat. Därför är det viktigt att du tar initiativet och följer upp direkt, så att allt ni diskuterat blir färdigt och påskrivet så snabbt som möjligt. Ju snabbare du slutför affären, desto snabbare kan du gå vidare till din nästa framgångsrika förhandling.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.