Tre drivkrafter som sätter scenen för 2024

Trender Kairos Futures grundare Mats Lindgren konstaterar att vi nu lever nu mitt i ett formativt skede i världshistorien – det här kan förändra världen för alltid.

Tre drivkrafter som sätter scenen för 2024
Tre stora drivkrafter kommer att sätta scenen för 2024.  Foto: Adobe Stock

Mats Lindgren konstaterar att vi nu lever nu mitt i ett formativt skede i världshistorien. Den gröna omställningen och AI-revolutionen i kombination med en helt ny geopolitisk karta förändrar förutsättningarna på de flesta områden och för de flesta verksamheter.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Osäkerheten om vart detta kommer ta vägen är så hög att vi närmast kan tala om förvirringens tid, säger han.

Men trots osäkerhet och förvirring menar han att det är viktigt att slå fast vad vi kan vara säkra på: tre stora drivkrafter kommer att sätta scenen för 2024. 

1. Den gröna vågen sköljer över allt

Den gröna vågen handlar inte om människors längtan till landet. Den handlar om den våg av omställning, som närmast oavsett politiska beslut sköljer över världen.

2. AI gör jobbet

Den 30 november 2022 släpptes ChatGPT. Det blev startskottet på ett globalt AI-race. Redan nu släpper Microsoft AI-stöd i alla sina kontorsprodukter, som Word, Excel, Teams mm, och Google gör detsamma. Därmed kan de flesta snart göra det mesta betydligt snabbare och till högre kvalitet än idag.

3. En vertikal värld

Världen idag har därmed stora likheter med tiden före första världskriget – decennier av globalisering följd av stegrade konfliktnivåer, militarisering och oheliga allianser i en multipolär värld. Där blir alla sig själv närmast.

– För att hantera denna förvirringens tid behöver vi återvinna förmågan att såväl känna förundran som tacksamhet. De är enligt den senaste forskningen hälsans två superpiller, som därtill har det goda med sig att de är gratis, kan tas varje dag och tar väldigt lite tid i anspråk. Tar vi dem, blir vi inte bara bättre på att leva i förvirringens tid. Vi blir också bättre människor, avslutar Mats Lindgren.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.