Svenskar arbetar ofta under tidspress

HR & Arbetsmiljö Nya siffror från Statistiska Centralbyrån, SCB, som sammanställts av ManpowerGroup, visar att svenskar som arbetar upplever alltmer ökad psykisk ansträngning och arbetar ofta under tidspress.

Svenskar arbetar ofta under tidspress
En pressad arbetssituation innebär få möjligheter till återhämtning. Foto: Adobe Stock

Tre av fem svenskar, drygt 60 procent, arbetar ofta under tidspress, enligt SCB. Trenden var under ett tag nedåtgående, men har under de senaste två åren återigen ökat. Dessutom uppger över hälften av svenskarna, över 52 procent, att de har ett psykiskt ansträngande arbete. Andelen är den högsta sedan undersökningen genomfördes för första gången 1980. 

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

–Att ofta jobba under tidspress och psykisk stress blir snabbt ett arbetsmiljöproblem som går ut över möjligheten att göra ett bra arbete, säger Mikael Jansson, vd på ManpowerGroup. 

Ojämlikhet mellan könen

Totalt uppger nästan 57 procent av kvinnorna, mot knappt 49 procent av männen, att de är psykiskt stressade på jobbet. Särskilt tydligt syns skillnaden mellan könen när det gäller yrken inom vård och omsorg. Drygt 73 procent av kvinnor verksamma inom branschen upplever det som psykiskt ansträngande jämfört med knappt 63 procent av männen. 

– En pressad arbetssituation innebär få möjligheter till återhämtning. Därför är det viktigt med arbetsplatser som möjliggör balans och inte ytterligare spär på ojämlikheter mellan könen, avslutar Mikael Jansson. 

 

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.