Fler sjukskriva på grund av stress

HR & Arbetsmiljö Försäkringsbolaget Ifs senaste hälsobarometer visar på en rad oroande faktorer bland befolkningen. Det handlar om ökad oro, rekordhöga sjukskrivningstal på grund av stress och bristande tilltro till den offentliga vården.

Fler sjukskriva på grund av stress
På endast ett år har andelen oroliga ökat från 51 till 65 procent. Foto: Adobe Stock

Försäkringsbolaget If har för andra året i rad släppt en hälsobarometer som tar tempen på svenskarnas välmående. Undersökningen visar att oron bland befolkningen har ökat kraftigt på bara ett år. Den för många allt kärvare ekonomin och det osäkra omvärldsläget i stort, lyfts fram som två bakomliggande faktorer.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

På endast ett år har andelen oroliga ökat från 51 till 65 procent. Bland kvinnorna känner 68 procent en ökad oro och bland männen 61 procent.

Alarmerande signaler

Samtidigt visar statistik från Försäkringskassan att antalet sjukskrivna på grund av stress är rekordhögt.

– Det finns alarmerande signaler om att stress och oro börjar bli ett samhällsproblem, säger Kristina Ström Olsson, nordisk hälsostrateg på If.

Undersökningen visar att nästan en av fem söker inte hjälp alls vid problem med mental hälsa och bara en av tio vänder sig till sin chef.

– Förebyggande insatser är nyckeln, och där behövs en ökad kunskap också hos arbetsgivare att känna igen signaler hos de anställda, konstaterar Kristina Ström Olsson.

 

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.