Stor mansdominans i ledningen för medieföretagen

Ledarskap En kartläggning som Göteborgs universitet gjort visar att männen dominerar i ledningen för världens 100 största medieföretag. 30 av företagen saknar helt kvinnor i den högsta ledningen, och i Norden ser det inte bättre ut.

Stor mansdominans i ledningen för medieföretagen

Kunskapscentret Nordicom vid Göteborgs universitet har kartlagt män och kvinnor i vd-position, befattningar i högsta ledningen och i styrelser, baserat på en lista över världens 100 största medieföretag.

Kartläggningen visar att den manliga dominansen sträcker sig över nationsgränser och är synlig i alla typer av medieföretag. I genomsnitt består 80 procent av styrelserna av män, 17 procent av ledande befattningar innehas av kvinnor och bara sex av företagen på topp 100-listan har en kvinnlig vd.

– En ledning som endast består av män tyder på ett ensidigt ledarskap. Inte enbart för att deras produkter och tjänster riktar sig till både män och kvinnor, utan också för att de förmodligen missar viktig kompetens, menar en av forskarna Maria Edström.

Trots att de nordiska länderna toppar internationella jämställdhetsindex verkar könsfördelningen i medieföretagen inte ha följt med i utvecklingen, räknat på de sex mediekoncerner som finns med på topp-100-listan. Till exempel består svenska Spotifys högsta ledning till 86 procent av män och hos norska Schibsted återfinns bara 20 procent kvinnor i företagets högsta ledning.

– Tyvärr har inte mycket hänt på ledningsnivå sedan vi för fyra år sen studerade jämställdhet i olika mediebranscher i Norden, säger Ulrika Facht vid Nordicom.

Kartläggningen visar inget tydligt mönster baserat på företagets geografisk plats, men asiatiska företag tenderar att vara mer mansdominerade, både i den högsta ledningen och i styrelserna.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.