Sju överraskande frågor som stora ledare ställer

Ledarskap Stora ledare ställer riktigt bra frågor som är både djupa och överraskande. Här är sju sådana frågor som du som vd kan ta efter. Och ju oftare du ställer dem, desto mer utvecklas både du och medarbetarna.

1. Vad är jag för sorts ledare?

Ledare som har självkänsla och självförtroende fungerar bra med medarbetarna. Men ledare som är självcentrerade gör det inte. Du behöver ta risken att ställa den här frågan, för du behöver ett ärligt svar om hur gruppen ser på dig.

2. Vet du vad jag ser i dig?

Som vd behöver du se potentialen i varje enskild medarbetare och tala om för var och en vad det är du ser. Ta varje möte som en chans att bygga upp personen – det gör att den där potentialen du ser faktiskt kan komma fram.

3. Vad tycker du om _________?

Som ledare är du säker i vad du tycker, men du behöver också vara ödmjuk. Du vet inte allt. Ju mer du frågar medarbetarna, desto bättre idéer får du fram.

4. Hur kan vi göra det här annorlunda?

Spring inte bort från problem och utmaningar – ta tag i dem. Ta medarbetarna till hjälp för att hitta lösningar, inte syndabockar.

(Om någons missar ändå måste diskuteras, gör det privat och med vänlighet.)

5. Hur kan jag hjälpa dig?

Ge inte bara instruktioner. Fråga hur du kan hjälpa medarbetarna för att de ska nå sina mål och vad de behöver från dig för att bli framgångsrika.

6. Var bekymrar medarbetarna, utan att någon säger det till mig?

Den här frågan kan verkligen överraska, men trots det är det en av de bästa frågorna du kan ställa. Se till att ta emot svaren på ett bra sätt så att medarbetarna känner att du lyssnar och bryr dig. Och förbered dig så att du orkar höra på sanningen – även om den är jobbig att höra.

7. Hur ser dina framtidsdrömmar ut?

Det bästa sättet att behålla duktiga medarbetare är inte att hålla fast dem hårt. Fråga om framtidsdrömmar och vad medarbetarna ser som det ideala jobbet. Stötta drömmarna så får du medarbetare som är motiverade, glada och lojala så länge de är kvar och som har ett bra förhållande till företaget också efter att de slutat.

Källa: ceo.com

Vårt nyhetsbrev

De viktigaste nyheterna direkt i mejlen. Helt kostnadsfritt!
Jag godkänner att Vd-tidningen sparar mina uppgifter.
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.