nr-logo

Strategisk nytta för varje vd.

Sissel Sundby
300 personer ska gå Schibsteds ledarskapsprogram för att snabbt komma igång med den nya matrisorganisationen, berättar Sissel Sundby. FOTO: Schibsted

Schibsted drar igång stort ledarprogram

För att klara konkurrensen från globala aktörer har mediekoncernen Schibsted gått över till en matrisorganisation. Nu utbildas 300 av företagets ledare för att bokstavligen kunna arbeta både på längden och tvären i matrisen.

I stället för en silostruktur där alla beslutsvägar går uppifrån och ner så har Schibsted, som bland annat äger Aftonbladet och Svenska Dagbladet, strukturerats som en matrisorganisation. På den ena ledden finns fyra geografiska delar och på den andra finns funktioner som produktion och teknologi, personalutveckling och finans.

– Det här görs så att man inte exempelvis i Spanien hittar på en produkt bara för den marknaden och att det skapas en produkt för var och en av de andra marknaderna. I stället ska produkter utvecklas i funktionen, för alla geografiska områden, berättar Sissel Sundby som är chef för ledarutveckling och chefsrekrytering på Schibsted Media Group.

Nya ledarprinciper

För att jobba effektivt i en matrisorganisation ska Schibsteds medarbetare vara innovativa på ett samarbetande sätt, tillräckligt snabbt och genom att använda människor som sin viktigaste resurs.

Ett viktigt ledaransvar är att öppna dörrar för sina medarbetare i den globala matrisen – att inte bara bygga sitt eget nätverk utan att hjälpa medarbetarna att bygga relevanta nätverk för att lätt kunna jobba med olika delar av företaget.

De 300 personer som ska gå programmet är höga chefer, specialister och andra som på olika sätt är nycklar till att få matrisen att fungera.

– Att så många ska gå programmet är för att vi behöver komma igång snabbt i den nya organisationen, säger Sissel Sundby.

Tränas som i idrott

Förutom utbildningsdagar ingår både coachning och övningar på arbetsplatsen. Det ingår också simulatorträning för att få ett upplägg med många olika pedagogiska metoder.

En del i programmet är att göra femveckorsövningar för att träna olika kompetenser.

– Det är som i idrott, man väljer en eller två saker och tränar dem, säger Sissel Sundby.

Ett område att träna kan vara att leda möten så att olika åsikter kommer fram.

– Vi vill ha ’diversity’. Alla ska inte vara eniga. Vi vill få en bra diskussion med olika infallsvinklar. Då gäller det att ha olika tekniker för att få också dem som inte pratar så mycket att kliva fram.

Efter fem veckors träning byter man och övar nya kompetenser.

– Vi vill att det man lär ska hålla över tid och vill se tydliga förändringar av beteenden, säger Sissel Sundby.

Etiketter:

Fler nyheter

Akta dig för chefer som skriker åt sina barn

Krönika

Brukar du notera hur människor behandlar, pratar med eller pratar om, sina barn? Det kan vara en god indikation på med vilket anslag de också bemöter, eller kommer att bemöta, sina medarbetare. Föräldraskap är intimt förknippat med ledarskap. Föräldraskap ÄR i många dimensioner ledarskap. Skillnaden ligger kanske i att i föräldraskapet lägger man oftare bort […]

Digitalisering suddar ut gräns mellan arbete och familjeliv

I en ny studie som forskare vid tre svenska universitet gjort visas att den ökade användningen av digital teknik på ett grundläggande sätt påverkat organisering av arbete och i förlängningen även arbetsförhållanden i dagens arbetsliv. Utvecklingen har bidragit till att tidigare tydliga gränser mellan arbete och övrigt liv suddats ut.

5 tips till en ny chef

Med chefsrollen följer många nya uppgifter och nya utmaningar att bita i. It-företaget Flex Applications har sammanställt 5 tips till en ny chef.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Vd-tidningens nyhetsbrev är helt gratis. Anmäl dig här