Mindfulness – vad är det? Margaretha Öström, författare till boken ”Hållbar hjärna med mindfulness” beskriver det som en inre resurs, som kan nås genom meditation och som gör oss mer medvetna. En chef kan använda mindfulness för att bygga ett medvetet ledarskap, som innehåller ett större mått av fokus, målmedvetenhet och strategiskt tänkande.
Så tränar du hjärnans exekutiva förmåga
Mindfullness Hjärnan är vd:ns främsta tillgång. Men när den används fel blir även ledarskapet ohållbart. Mindfulness och meditation lyfter både hjärnan och ledarförmågan till nya höjder.
Någonting är fel
Läs vidare – starta din prenumeration
- Strategiska artiklar med tips och analyser.
- 6 fullmatade magasin årligen.
- Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
- 100 procents fokus på vd-rollen.
– Det är viktigt för målgruppen vd:ar, för den har krav på sig att vara exekutiv, säger Margaretha Öström. Och är man bara medveten om att man kan få access till den här guldgruvan som vi sitter med, så kan vi bli mer exekutiva.
Tillbaka till barnets tankefokus
Det handlar inte om flum och hokus pokus. Vi föddes alla med förmågan att vara ”mindful” – med tankarna i nuet, inte igår eller i morgon.
– Ett barn kan vara helt upptagen av det som händer nu. Men sedan blir vi fast i bruset, som ställer krav på vår hjärna; nyheter, jobbet, mejlen som plingar och vi tappar närvaron. Det lilla fokuskapital vi har försvinner rätt snabbt. Och vad händer oss då? Vi känner stress och hamnar i en negativ spiral, och det sker ofta omedvetet. Går vi på autopilot dag efter dag kan vi inte göra hållbara val i vardagen, säger Margaretha Öström.
De exekutiva funktionerna – planeringsförmåga, beslutsfattande, informationshantering, prioritering, tidshantering och så vidare – sitter i pannloben. Detta strategiska arbete kräver stort fokus, vilket tröttar hjärnan. Dessutom använder vi ofta hjärnan på ett kontraproduktivt vis. Multitaskande är ett uselt sätt att utnyttja vårt uppmärksamhetskapital.
Träna hjärnan med meditation
Ett hinder för fullt fokus är också våra vandrande tankar, som tar oss tillbaka till det förflutna eller in i framtiden i stället för att vara närvarande här och nu.
– Då har vi inte alls access till våra exekutiva funktioner. Vi blir reaktiva och absolut inte strategiska, menar Margaretha Öström som rekommenderar träning för hjärnan.
– Hjärnan är en träningsbar resurs, och det är ju ett positivt budskap! Vill du låsa upp dina exekutiva tillgångar, som är dina superkrafter som vd, så kan du göra det via meditation.
Meditation alltså – hjärnans träningsläger. Det är ett sätt att bli medvetet närvarande i nuet, och själva motsatsen till automatiskt och oreflekterat agerande. Mediterandet handlar om att fokusera på en enda sak, oftast på kroppen eftersom den så tydligt är här och nu.
– Så bryter du din tankevandring. Du kan inte vara någon annanstans om du bara fokuserar på din kropp. Så det är ett jätteenkelt sätt att träna hjärnan och din exekutiva pannlob. Och ju mer du gör det, desto mer access till ditt kapital har du när du behöver det. En bootcamp för din hjärna!
Skapa hållbara rutiner
Men det finns förstås en hake. Mediterandet måste bli en vana, för även om mediterandet ganska snabbt kan ge lite effekt, så går det inte att tänka att man tränar mycket på kort tid. Nej, korta pass är den rätta vägen. Margaretha Öström hänvisar till forskning som säger att det räcker med några minuter varje dag.
– Ska du öva till maraton måste du springa lite varje dag. Där har du utmaningen. Hitta ett sätt att införliva meditationen i din dag – varje dag.
Träna din hjärna!
Margaretha Öströms tips för att träna hjärnans exekutiva förmåga
1. Andningsfokus – en övning som bryter vårt automatiska och oreflekterade sätt att vara. Notera dina andetag där du känner dem som tydligast. Ett nybörjarknep är att räkna. Andas in på 1, ut på 2, in på 3 och ut på 4 osv. Räkna upp till 10 och börja om igen 5 gånger.
2. Kroppsfokus – kroppen är alltid här och nu. När vi riktar vårt fokus mot den, bryter vi tankevandringen. Känn in kroppen utan att prestera eller värdera. Om tankar dyker upp låt dem bara passera likt moln på himlen. Övningen fungerar överallt. I möten eller i kön i mataffären.
3. Rensa hjärnan – när du är distraherad och behöver fokusera. Kanske inför en tankekrävande arbetsuppgift eller inför ett viktigt möte. Säg högt eller skriv ned de tankar som kommer och stör. Säg eller skriv ned känslan som tanken är förenad med. Precis som datorn fungerar hjärnan bäst när inte alla program (tankar) är öppna samtidigt. Stäng ned tankar och känslor när du behöver fokusera.
4. Fokusera gående – när du har svårt att sitta still. Många känner att de inte kan sitta still och då kan det underlätta att gå. Samtidigt som du går sakta riktar du fokus mot fotsulorna. Känn fotsulorna när du förflyttar dig eller räkna dina steg.