I en annan studie lottades hälften av försökspersonerna, 40 personer, till att få ett gåband installerat vid sitt skrivbord. De skulle använda gåbandet minst en timma per arbetsdag. Den andra hälften arbetade som vanligt vid sina höj- och sänkbara skrivbord. I båda studierna mättes fysisk aktivitet, stillasittande och kroppsmått regelbundet. Deltagarna fick också svara på enkätfrågor om sin hälsa och sitt arbete. Som avslutning genomfördes intervjuer bland de anställda.
I Aktikon-studien, gick de som flyttade till flexkontoret mer på jobbet, jämfört med gruppen som flyttade till cellkontor. Ingen minskning, utan snarare en liten ökning av aktiviteten kunde ses i båda grupperna under fritiden. I gåbandsstudien gick gruppen med gåband mer på arbetet vid alla uppföljningar jämfört med kontrollgruppen, men samtidigt minskade gåbandsgruppen sin medel- och högintensiva fysiska aktivitet under fritiden. Den sammanfattande bilden av rörelsemätningarna, enkätdata och intervjuer visar att rörelse på kontoret påverkas av många faktorer, och att åtgärder för att minska sittande bör innefatta både arbetstid och fritid, och vara skräddarsydda så att de passar i organisationen.
– Det är viktigt att erbjuda olika möjligheter till ökad fysisk aktivitet så att var och en kan välja det som passar en bäst utan att störa verksamheten, berättar Viktoria Wahlström.
publicerad 14 november 2019