Så gör du arbetsplatsen mer husdjursvänlig

Arbetsmiljö Ska man bry sig om sina medarbetares husdjur? Ja, det tycks i alla fall få en del positiva konsekvenser, visar forskning.

Så gör du arbetsplatsen mer husdjursvänlig
Kontorshund? Foto: Stock Adobe

Forskningsinstitutet HABR (Human Animal Bond Research Institute) i Washington, USA, har gjort studier som visar på positiva effekter av att ha en husdjursvänlig policy på arbetsplatsen. Bland annat pekade man på konsekvenser som ökad produktivitet och lättare att rekrytera och ehålla personal.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

Fakta

Hälsofördelar med husdjursvänliga arbetsplatser

  • 98 procent av de anställda på en husdjursvänlig arbetsplats rapporterade god mental hälsa i en självskattning, jämfört med 81 procent av de anställda på en icke- husdjursvänlig arbetsplats.
  • 97 procent av de anställda på en husdjursvänlig arbetsplats rapporterade god fysisk hälsa i en självbedömning, jämfört med 75 procent av de anställda på en arbetsplats som inte är husdjursvänlig.
  • 85 procent av husdjursägarna håller med om att deras husdjur ger dem glädje, medan 82 procent säger att deras husdjur ger dem tröst.
  • 73 procent av husdjursägarna säger att deras husdjur förbättrar deras mentala hälsa.

Källa: The Human Animal Bond Research Institute: HABRI

I artikeln “Research: The Benefits of a pet-friendly workplace” (13 november 2023) går Harvard Business Review igenom alla fördelar som forskningen lyfter med en husdjursvänlig arbetsplats, och föreslår i fyra punkter vad du bör tänka på om du ska utforma en husdjurspolicy:

Förstå de unika behoven hos din arbetsplats och alla intressenter.

Var tydlig med när, var och vilka djur som är välkomna, ägarens ansvar, och hur man hanterar överträdelser. Det är bäst att genomföra beteendebaserade riktlinjer snarare än rasbegränsningar (det vill säga, förbjud inte vissa hundraser; förbjud störande hundar).

Överväg lokala och lagliga krav.

Granska ansvar för olyckor, specificera hygieniska krav för områden som kafeterior, och kommunicera allt detta till anställda. Titta på hotell- och flygindustrin för standarder som du kanske kan anta och anpassa.

Börja smått och testa dig fram.

Begränsa husdjur till vissa dagar i veckan eller utvalda utrymmen för att respektera behov hos de med oro eller allergier. Var flexibel och öppen för feedback.

Räkna med att andra förfrågningar kan dyka upp.

Var medveten om att en konversation om att tillåta husdjur på kontoret kan öppna dörren för andra husdjursvänliga överväganden – till exempel att förhandla fram en grupprabatt för husdjursförsäkring.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.