Rid ut stormen

Rid ut stormen

Din styrelseordförande tycker att du är för mjäkig när du ska driva igenom ett sparpaket. Dina medarbetare kallar dig snål och kostnadsfokuserad. Din partner undrar varför du läser mejl dygnet runt och aldrig har tid att lyssna. Det tisslas och tasslas i fikarummet och korridoren. Som vd är du trängd från alla möjliga håll. För att klara pressen behöver du veta vem du är, vad du står för och kunna behålla fattningen i de flesta lägen.

Att vara ledare betyder att andra ser dig som behärskad, kontrollerad, trovärdig och pålitlig. En vd som inte kan tygla sig skadar det förtroende som byggts upp med till exempel medarbetarna.

Dalai Lama är själva sinnebilden av en tålmodig icke-våldsförespråkare. Nelson Mandela satt 27 år i en fängelsecell på Robben Island i Sydafrika som ett straff för sin kamp mot Apartheid. Efteråt visade han ingen bitterhet mot dem som stal en tredjedel av hans liv. Båda två har belönats med Nobels fredspris.

Du kanske inte behöver leta förebilder bland fredspristagare för att lära dig hantera dina känslosvallningar. Men faktum är att en strategi för att hantera till exempel brännande kritik kan göra dig till en bättre ledare och vd.

Lär dig skilja på skitsnack att strunta i och konstruktiv kritik att lära av. När du blir bättre på att ta kritik kommer du automatiskt bli bättre på att ge den, eftersom du förstår hur återkoppling ska kommuniceras för att nå fram.

En period som verkligen sätter dig som vd på prov är när du genomgår en turnaround med ditt företag. Räkna med att det kommer blåsa! I Vd-tidningen nummer 5  visar vi hur du tar dig igenom din första riktigt stora omställning.

Fakta

Vi gör en egen turnaround!

Från och med det här numret gör vi en Vd-tidning som är vassare, mer strategisk och fylld av handfast kunskap. Vad tycker du? Mejla oss: jennie.j@vdtidningen.se

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.