Är du rustad för framtiden?

Hur påläst, berest och erfaren du än är kommer du aldrig att kunna förutse framtiden i detalj. Du kan budgetera, kalkylera och informera dig om omvärlden. Ändå kan utfallet bli något helt annat än det du förutsåg. Intuitionen kan vara en hjälp på vägen, men lika många gånger kan den stjälpa. Hur du lyckas kommer också att bero på din bakgrund.

Jag tänker på er vd:ar som står inför höstens utmaningar. På vad som kommer krävas av er. Och så tänker jag på tre läsvärda böcker. Göran Rosenbergs mästerliga skildring av sina föräldrars färd från koncentrationslägren i Polen till den nya hemorten Södertälje i ”Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz”. Den visar med hjärtskärande tydlighet att vi inte kan fly vår egen historia.

Nobelprisvinnaren Daniel Kahnemans ”Tänka snabbt och långsamt” är en mindre tegelsten om tankevurpor och sannolikhetslära. Läs den och få allt du tänkt om beslutsfattande omkullkastat.

Den tredje boken är en resa in i framtiden. Tänk er slutet på storföretagen och början på en ny industriell era där var man och kvinna själva producerar sina innovationer. Chris Andersons

”Makers – the new industrial revolution” är en spännande ögonöppnare. Vi kanske kan skratta åt dagens 3D-skrivare som lite lustiga leksaksmaskiner för vuxna barn med smak för färgglad plast. Men hur står sig dagens företag rustade mot konkurrensen från snabbfotade nykomlingar där människor av lust och passion hjälper till att skapa produkterna i open-sourceanda och utan dyra patent? Glöm inte att Internet förklarades som en övergående trend för bara drygt 20 år sedan…

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.