Håll dig uppdaterad med vårt kostnadsfria nyhetsbrev

Varje vecka får du en sammanfattning av de senaste nyheterna direkt till din inkorg.

Registrera dig

Rekordhög tilltro till cheferna under coronakrisen

Ledarskap & Styrning En ny undersökning visar att förtroendet för cheferna är rekordhögt trots att många har jobbat hemma under coronakrisen och förutom förtroendet för den närmaste chefen finns det också tilltro till företagsledningen.

Rekordhög tilltro till cheferna under coronakrisen
"Pandemin är en av vår tids stora utmaningar och tragedier, men i likhet med andra kriser har den också startat en våg av förändringar", säger Lena Bjurner.

Kantar Sifos Orvesto Näringsliv som presenteras på HR Dagarna visar att 69 procent av de yrkesverksamma svenskarna mellan 21–65 år har stort förtroende för sin närmaste chef. Och inte bara det: undersökningen visar också att vi är mer engagerade, känner större stolthet inför jobbet och vi är också allt fler som kan tänka sig att rekommendera vår arbetsplats.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.
VD-tidningen premium

Läs vidare – starta din prenumeration

  • Strategiska artiklar med tips och analyser.
  • 6 fullmatade magasin årligen.
  • Tillgång till premiumnyheter på vdtidningen.se.
  • 100 procents fokus på vd-rollen.
Redan prenumerant?

– Pandemin är en av vår tids stora utmaningar och tragedier, men i likhet med andra kriser har den också startat en våg av förändringar. Den har accelererat digitaliseringen, vilket har skapat nya möjligheter och arbetssätt. Samtidigt ställer detta också krav på ett mer transparent, innovativt och mänskligt ledarskap, vilket vi nu ser positiva resultatet av, kommenterar Lena Bjurner, vd och generalsekreterare på Sveriges HR Förening.

Utöver det ökade förtroendet för den närmaste chefen finns även hög tilltro till den högsta företagsledningen: 58 procent instämmer i att de känner stort förtroende för sitt företags ledningsgrupp, att jämföra med fjolårets 53 procent. Det är den största ökningen sedan Kantar Sifo började mäta förtroendet för ledningen 2016.

– Nu gäller det för organisationer att utnyttja det momentum som finns, den som blir kvar i gamla mönster riskerar att hamna på efterkälken. Det är nu vi har möjlighet att bygga en gemensam väg framåt, där människor och teknik samarbetar och skapar ett innovationsklimat för hållbar tillväxt. En förändringsvilja och en kraft som jag tror att många medarbetare i dag känner. Något som även speglar sig i medarbetarengagemanget som är högre än tidigare, säger Lena Bjurner.

Katarina Önell, seniorkonsult på Kantar Sifo, konstaterar genom alla deras tidigare mätningar vet de att det framför allt är förtroendet för ledningen och en tydlig riktning i arbetsprocesserna som skapar delaktighet och engagemang.

– Plus att det är väldigt viktigt att sunda värderingar reflekteras i det dagliga arbetet, då läggs också en grund för delaktighet och samarbete. Allt detta har krisen hjälpt oss att göra. Kris och utveckling har gått hand i hand, berättar hon.

Här kan man också, enligt Lena Bjurner, tydligt se hur HR:s position har stärkts under krisen.

– HR har varit kritisk under pandemin. När det gäller att hjälpa organisationer, ledare och medarbetare att anpassa sig mot framtida och nya krav så har HR en fortsatt nyckelroll. Framöver tror jag att det är helt avgörande att HR ges både utrymme och mandat för att säkerställa att organisationer både kan återhämta sig och växa, säger hon.

Karriär

Strategi & målstyrning

Kunskapsmaterial

Inspiration

Ledarskap & styrning

VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

För dig som har 100 procents fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.