Generationsskiftet är en av de största utmaningarna ett företag möter – ett känsligt och komplext steg avgörande för företagets framtid. Det handlar om att balansera affärsmässiga beslut med familjens relationer och skapa en långsiktig stabilitet.
När jag tog över min pappas företag som vd och delägare kände jag mig både hedrad och inspirerad. Men utan rätt planering ställdes vi så småningom inför stora svårigheter som påverkade både företaget och familjen. Den erfarenheten har sedan många år drivit mig att hjälpa andra företagare att undvika de vanliga fallgroparna och skapa strukturer som ger stabilitet.
Generationsskiften tar längre tid än man tror. Många avvaktar och skjuter skiftet på framtiden men då är risken stor att bristande förberedelser skapar konflikter eller att man tappar entusiasmen hos den yngre generationen. Det är heller inte ovanligt att någon drabbas av sjukdom eller andra utmaningar. Det bästa är att börja planera redan vid 50 om du vill pensionera dig vid normal pensionsålder. Man bör dessutom ha en exitplan om något oväntat händer. Med noggranna förberedelser kan processen genomföras framgångsrikt.
Rättvisefrågor och barnens olika drivkrafter är områden som man måste kartlägga och arbeta med för att få ett lyckat ägarskifte, något som många missar.
Den största utmaningen ligger ofta i familjedynamiken. Hur skapar man rättvisa mellan familjemedlemmar? Hur undviker man konflikter som kan skada både familjen och företaget? Transparent och omfattande dialog brukar vara avgörande komponenter för att lyckas.
Vanligt är att ett eller några av barnen tar över företaget. Rättvisefrågor och barnens olika drivkrafter är områden som man måste kartlägga och arbeta med för att få ett lyckat ägarskifte, något som många missar. Då är det vanligt att något syskon känner sig åsidosatt vilket kan får stora och långsiktiga konsekvenser för familjen.
För att generationsskiftet ska bli lyckat behövs:
- Tidigt agerande. Börja planera i god tid för att undvika stress och konflikter.
- Involvering av alla berörda. Ha en transparent dialog med hela familjen. Som äldre, lyssna mer än du talar.
- Extern hjälp. Ta in relationsmässig kompetens först för att kartlägga drivkrafter och möjligheter. Fyll sedan på med expertis inom ekonomi och juridik.
- Balans mellan företag och familj. Tydliga ägardirektiv och professionellt styrelsearbete hjälper familjen att arbeta mot gemensamma mål även om man är olika.
Företag som generationsskiftat rätt får ofta en starkare tillväxt och stabil framtid. Börja tidigt, ta hjälp och våga prata om de svåra frågorna – då kan generationsskiftet bli en positiv resa och språngbräda för både företag och familj.
Sanna Arnfjorden Wadström är generationsskiftesstrateg, rådgivare och föreläsare, skapare av Ägarskifta Sverige, och fd vd för Sinf.