Möt VD-tidningens nya krönikör Sanna Arnfjorden Wadström!

Ny krönikör Sanna Arnfjorden Wadström är ny krönikör i VD-tidningen. Vi har ställt några frågor för att lära känna henne lite bättre.

Möt VD-tidningens nya krönikör Sanna Arnfjorden Wadström!
Foto: Peter Knutson

De senaste åtta åren har Sanna Arnfjorden Wadström arbetat med att hjälpa familjeföretag till lyckade generationsskiften – de senaste sex åren som vd för arbetsgivarorganisationen Sinf. Hon är även initiativtagare och grundare till projektet ”Ägarskifta Sverige”, där Sinf väglett några tusen företag över hela landet att göra smidiga och framgångsrika ägar- och generationsskiften.

Under sina 30 år i företagandet har hon haft flera vd-roller och styrelseuppdrag där hennes fokus legat på att få företag att växa och utvecklas. Snart lämnar hon över stafettpinnen på Sinf och kommer åter på heltid att fungera som ett tryggt bollplank till vd, ledningsgrupp och styrelser att luta sig mot i generationsskiften och förändring.

– Det är en otrolig glädje att bidra till och hjälpa företag växa och utvecklas även efter att en ny generation tagit över. Att gräva fram möjligheterna och utveckla verksamheten till att blomstra, det är en stor sak, säger hon.

Berätta lite om dig själv – vem är du och vad har du gjort tidigare?

– Jag är en företagardotter som växte upp i en familj där innovation och företagande var en naturlig del av vardagen. Min pappa drev ett företag inom mätteknik, och jag fick tidigt lära mig om entreprenörskapets möjligheter och utmaningar. Jag tog över familjeföretaget efter honom och drev det som vd och delägare, men några år efter vårt generationsskifte fick vi utmaningar i skiftet som gjorde att jag valde att lämna verksamheten. Det blev startskottet och min drivkraft att stötta och hjälpa så många företag som möjligt att göra sina generationsskiften rätt. Att navigera klokt i generationsskiftet är kanske den mest avgörande utmaningen i en företagares liv.

Vad kommer du att skriva om?

– Nästan hälften av landets små och medelstora företag har en ägare som närmar sig pensionsåldern. 44 procent av underleverantörerna uppger till exempel att de vill ägarskifta inom tre år. Många företag står alltså inför ett generationsskifte, vilket kan vara den största förändringen i företagets liv – både ekonomiskt och emotionellt inom familjen. Jag möter regelbundet företagare som byggt upp fantastiska verksamheter men som inte har en plan för framtiden. Några av dem står inför hälsoproblem, andra saknar en efterträdare eller vet helt enkelt inte var de ska börja.

Det gör ont i mig att se företag, som skapats med så mycket kärlek och hårt arbete, riskera att gå förlorade. Men jag vet att det går att göra annorlunda. Med rätt stöd och planering är ett generationsskifte ett avstamp med stora möjligheter att stärka företaget och familjen för framtiden.

Vad tror du att du kan bidra med till läsarna? 

– Som krönikör vill jag ge dig och ditt företag nya perspektiv och verktyg för att fatta kloka beslut. Mitt mål är att inspirera och hjälpa dig att se möjligheterna som ligger framför dig och er, även när de känns osäkra eller svåra. Jag hoppas kunna ge dig både kunskap och mod att ta de steg som krävs för att säkra din verksamhets och familjens framtid.

Vad ser du mest fram emot?

– Att få vara en del av din resa – att stötta dig som företagsledare eller ägarfamilj, oavsett var i processen ni befinner er. Jag vill bidra till att nästa generation företagsledare får en trygg och stabil start, samtidigt som jag är mån om att den äldre generationen ska kunna lämna över med stolthet och förtroende.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.