Företagsvärderingen är en viktig process som har stor betydelse vid försäljning, nyemissioner, generationsskiften eller andra affärsmässiga beslut. Vid en värdering gäller det att förstå företagets ekonomi och framtidspotential, men också att tolka marknaden och affärsmodellen. Oavsett om du planerar att sälja ditt företag, ta in investerare eller genomföra ett generationsskifte, är det viktigt att ha en realistisk och välunderbyggd värdering.
Olika skäl till värdering
Det finns flera anledningar till att företag genomför en värdering.
– Det kan vara för att en nyckelperson ska köpa in sig i bolaget eller köpas ut. Det kan också handla om en försäljning av hela eller delar av verksamheten, ett generationsskifte, bodelning, nyemission eller som en grund för ett optionsprogram. I vissa fall handlar det om tvister där en opartisk värdering behövs, säger Sofie Gyllenwaldt, senior manager på PwC.
Det första och kanske viktigaste steget i en värdering är att verkligen förstå företaget.
– Om man inte förstår bolaget kan man inte heller sätta ett värde på det, säger Sofie Gyllenwaldt.
Det handlar om att analysera branschen, framtidsutsikterna och konkurrenterna. Man behöver även förstå styrelsen, ledningen, affärsmodellen och intäktströmmarna.
Här kan val av värderingsmetod spela en avgörande roll, framhåller Roger Eriksson, företagsmäklare på Exitpartner.
– Många av metoderna bygger på att man vet det man vet och att man sedan ska sia om framtiden. Givet att framtiden blir precis som vi tror stämmer ju värdet, men det räcker med att det blir ett hack i skivan för att det inte ska stämma, säger han och fortsätter:
– Det är det som gör de här värderingsmetoderna så svåra, och man behöver tolka de här hacken i skivan – titta på trender, vart bolaget är på väg och vart branschen är på väg.
De vanligaste värderingsmetoderna
Det finns flera olika värderingsmetoder att välja på vid en företagsvärdering, där kassaflödesvärdering, multipelvärdering och substansvärdering hör till de vanligaste.
Beroende på vilket typ av företag som ska värderas, passar vissa metoder bättre.
Kassaflödesvärdering (DCF, Discounted Cash Flow) – värderar företaget genom att uppskatta dess framtida kassaflöden, bland annat med hjälp av att titta på hur det har sett ut historiskt, och diskontera dem till ett nuvärde baserat på risk och avkastningskrav. Metoden bygger på principen att värdet av ett företag är summan av dess framtida kassaflöden.
– Ofta säger man att värdet på bolaget är summan av dess framtida diskonterade kassaflöden. För rörelsedrivande bolag så är det kassaflödesvärdering man brukar utgå ifrån, säger Sofie Gyllenwaldt.
Metoden är en avancerad form av analys, där små antaganden kan ha stor inverkan på slutresultatet.
Multipelvärdering – utgår från olika multiplar som P/E-tal (pris/vinst), EV/EBITDA (företagsvärde/rörelseresultat) eller P/S-tal (pris/omsättning). Resultatet jämförs sedan med liknande bolags värden. Denna metod används ofta för att värdera företag med stabila och förutsägbara intäktsflöden, som till exempel inom tjänstesektorn eller etablerade företag.
– Den metod som jag tror att alla förstår allra bäst, det är när man gör någon form av multipelvärdering som säger att ett bolag är värt tre till fem gånger den årsvinst man har. Den förstår alla. Banken förstår det, säljarna förstår det, köparna förstår det. Så jag skulle säga att den metoden är lättast att förstå för alla parter, säger Roger Eriksson.
– Det man får komma ihåg med den här metoden är att man använder rätt multipel. Och att man tar multipeln på ett normaliserat resultat, säger Sofie Gyllenwaldt.
Substansvärdering – fokuserar på att beräkna värdet av ett företag baserat på dess tillgångar och skulder, det vill säga bolagets nettoförmögenhet eller substansvärde. Metoden används ofta för att värdera företag med en betydande mängd fysiska tillgångar eller i situationer där företaget har svårt att förutse framtida kassaflöden, som i vissa fastighetsbolag eller kapitalintensiva industrier.
Betydelsefulla faktorer för värdet
Det finns ett gäng faktorer som har en påverkan på bolagets värde.
– Kortfattat har bolaget ett högre värde om det ger en bra avkastning till en låg risk, säger Sofie Gyllenwaldt.
Men vad innebär låg risk då? Bland annat tittar man på:
- Kund- och leverantörsberoende
Ett företag som är beroende av ett fåtal kunder eller leverantörer bedöms som mer riskfyllt. - Ekonomisk historik och intjäningsförmåga
Har företaget stabila och växande intäkter? - Konkurrensfördelar
Har bolaget något som är svårt att kopiera, till exempel unika produkter, starkt varumärke eller patent? - Branschens mognad och framtidsutsikter
Är branschen väletablerad eller är det en snabbt föränderlig marknad med osäker framtid? - Strukturkapital
Finns det bred kompetens bland medarbetarna och väldokumenterade processer? Det indikerar stabilitet och framtida lönsamhet. - Beroende av ägare
Företag där ägaren har nyckelroller kan vara mer riskfyllt att ta över.
– Att ha nöjda kunder och att personalen är nöjd är också viktigt för att bolaget ska kännas stabilt, säger Sofie Gyllenwaldt.
En ytterligare aspekt som Roger Eriksson lyfter är att det inte finns några ”svarta kaniner” som han kallar det.
– Vad betyder det? Jo, vi vet att trollkarlen drar upp vita kaniner ur hatten. Kommer det plötsligt en svart kanin har det hänt något. Översatt till bolagsvärdering kan man säga: Finns det något vi behöver ta hänsyn till som påverkar resultatet, men inte är uppenbart?
Det ska alltså inte finnas några oväntade utgifter eller överraskningsmoment, varken framåt eller bakåt i tiden.
– Ett bolag med ordning och reda och långsiktighet är det man vill se. Ju mer solid informationen är över tid desto större chans finns till en korrekt och hög värdering, säger Roger Eriksson.
Han poängterar också att datumet för försäljningen kan ha en inverkan på värderingen.
– Köper man före eller efter att lönen betalas ut finns det mer eller mindre pengar på kontot. Då brukar man prata om ett normalt rörelsekapital – det vill säga hur mycket pengar ska det finnas på kontot för att bolaget ska kunna leva vidare från den dagen det kliver in en ny ägare?
Rätt pusselbit
I slutändan handlar försäljningen också om att hitta den rätta köparen – den som ser det största värdet i företaget.
– Det finns ett uttryck som säger att ett bolag är ett värt precis så mycket som två personer på armlängds avstånd kan komma överens om. Och det är ganska träffande. Ibland handlar det bara om att hitta en köpare som tycker att ditt bolag passar in i hens pussel, säger Roger Eriksson.
Han ger ett exempel på ett åkeri i Östergötland som skulle säljas. Revisorn gjorde en substansvärdering på 6 miljoner kronor utifrån tillgångar och skulder. Samtidigt dök en annan köpare upp som var beredd att betala 23 miljoner.
– Varför kunde han bjuda så mycket mer? Jo, för att han såg värdet i maskinerna, i organisationen och i marknadspositionen. Han kom in och gjorde en marknadsvärdering, såg att hela gården var full med maskiner och visste att det är två års leveranstid på dem.
– Det är där den verkliga värderingen sker – hos den som ser företagets potential och hur det passar in i deras verksamhet, säger Roger Eriksson.
Fakta
Så kan du påverka värdet på ditt företag:
- Påbörja värderingsarbetet i god tid – Årlig värdering hjälper dig att följa utvecklingen.
- Dokumentera processer och roller – Minskar risker för framtida ägare.
- Stabil lönsamhet – Se till att bolaget visar på konsekvent goda resultat.
- Optimera lönsamhet och skalbarhet – Se över kund- och leverantörsavtal samt prissättning.
- Ordning och reda – Ett välskött bolag ger köpare trygghet.
- Tydlig affärsstruktur – Ett företag som kan drivas vidare utan dig som ägare är mer attraktivt.
- Starka kundrelationer – Långsiktiga kundavtal ger stabila intäkter.
- Tillväxtpotential – En tydlig plan för expansion gör företaget mer intressant.