5 tips när du ska sälja ditt bolag: ”Handlar om att ha ordning och reda”

Företagsförsäljning Går du i säljtankar? Då kan det vara dags att börja förbereda både dig själv och bolaget. Claes Hovstadius, ordförande i Svensk FöretagsFörmedling, berättar om flera komponenter som behöver samverka för att försäljningen ska bli så framgångsrik som möjligt.

5 tips när du ska sälja ditt bolag: ”Handlar om att ha ordning och reda”
Foto: Adobe Stock/Svensk FöretagsFörmedling.

Att sälja sitt bolag är en stor affär som kräver noggrann planering för att processen ska bli så smidig och lönsam som möjligt. Här är Svensk FöretagsFörmedlings tips för en lyckad försäljning.

Någonting är fel

Du är inloggad som prenumerant hos förlaget Pauser Media, men nånting är fel. På din profilsida ser du vilka av våra produkter som du har tillgång till. Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår kundtjänst.

Hitta och bestäm rätt tidpunkt

En försäljningsprocess tar ofta längre tid än man tror, och det är därför viktigt att börja förbereda sig i god tid. Marknadsläget spelar stor roll, så analysera branschens utveckling och planera din exit vid en gynnsam tidpunkt. Räkna också med att en professionell köpare är beroende av dig som ägare för att säkerställa en smidig och problemfri övergång.

Enligt Claes Hovstadius är det flera faktorer som avgör när tiden är inne.

– I grunden måste det finnas en drivkraft att överlåta företaget. Det kan handla om att man närmar sig pensionen, att man har nått en storlek där fortsatt utveckling kräver större investeringar, eller helt enkelt att man känner att det är dags att gå vidare, säger han.

Kartlägg marknaden

Marknaden och köparnas förutsättningar måste också ligga rätt i tiden.

– Det handlar bland annat om att veta vilka aktörer som finns, hur försäljningen påverkar marknaden och hur kunder och leverantörer kommer att reagera på en förändring av ägandet, säger Claes Hovstadius.

Industriella köpare kan vara intresserade av strategiska synergieffekter, medan finansiella investerare letar efter avkastning – och även kan vara beredda att betala mer samtidigt som de generellt är mer känsliga för risker.

Förvärvsintresset i en bransch kan variera, så tajmning är avgörande. Om marknaden är i en nedgångsfas kan det vara bättre att vänta på en mer gynnsam tidpunkt, om det är så att bolaget förväntas påverkas negativt.

Förbered dig och bolaget

För att försäljningen ska bli så bra som möjligt är det klokt att börja titta på så kallade värdeskapande förberedelser tidigt. Det kan till exempel vara att se över ekonomisk rapportering, affärsstruktur och avtal, för att skapa tydlighet för en potentiell köpare.

– Det handlar om att ha ordning och reda, som en tydlig resultat- och balansräkning där alla poster är uppdaterade och relevanta, säger Claes Hovstadius och fortsätter:

– Om bolaget har ägare som lyfter en hög lön men inte är fullt ut operativa i verksamheten, eller om det finns skulder mellan olika bolag inom koncernen, bör dessa faktorer vara tydligt redovisade och gärna helt och fullt rensade.

Han påpekar också att det är viktigt att förstå var företaget tjänar sina pengar.

– I vissa fall kan det vara bra att identifiera olönsamma kunder, och optimera verksamheten utifrån de affärer som driver lönsamhet, innan försäljningen. Köparen ska känna att det är ett välskött bolag som är redo för nya ägare, där kunderna går att växa med ihållig lönsamhet.

Företaget måste också vara riggat för nya ägare. En stark organisation där flera personer kan axla strategiska och operativa roller gör bolaget mer attraktivt. Ju mer självgående bolaget är, desto högre blir dess värde.

– Det handlar om att företaget ska vara lätt att ta över och driva vidare utan att den nuvarande ägarens expertis och erfarenhet är avgörande, säger Claes Hovstadius.

Sist men inte minst behöver du förbereda dig själv mentalt. Även om det är en affärsmässig process att sälja ett bolag kan det vara minst lika påfrestande emotionellt.

Våga marknadsutsätta buden

När det väl är dags att sälja: Tänk på att det första och största budet sällan är det bästa. Det kan kännas smickrande att bli uppvaktad, men här är det återigen viktigt att analysera marknaden och föreställa sig hur olika köpare skulle kunna se ut. Är det verkligen det mest attraktiva budet, inte bara i termer av pris utan även andra villkor som kan påverka företagets framtid?

– Det kan låta konstigt, men det högsta budet kanske inte är det bästa för dig som ägare eller för bolagets framtid. Det finns gott om kapital men köparnas kompetens i att driva företag operationellt varierar kraftigt. Så se till att välja en köpare som är van vid att driva och framgångsrikt utveckla bolag i praktiken – inte bara i teorin. Ta gärna referenser från andra förvärvade bolag, säger Claes Hovstadius.

Undvik att falla på upploppet

Han brukar likna en företagsförsäljning vid ett maratonlopp. Har du byggt och drivit ditt bolag framgångsrikt under många år måste du se till att det fortsätter så genom hela processen.

– Tänk dig att komma upp på upploppet efter fyra mil och börja gå. Helt plötsligt blir du tia i stället för att vinna – bara för att du slarvar.

Det är i slutprocessen allt ställs på sin spets, framhåller han.

– Har man ett fint och välskött bolag ska man verkligen fundera på i vilket sammanhang man vill hamna. Investerar du i förberedelserna är sannolikheten väsentligt mycket större att du får en bra utväxling när du väl säljer.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.