Nya vd:n för TCS: ”Nordiska företag besitter en otrolig rikedom”

På nytt jobb IT-jätten TCS har fått ny vd i Shreerang Talekar. Han har arbetat på andra poster i företaget i 20 år, och efterträder Avinash Limaye som efter tre år i rollen övergår till en ny roll inom TCS utanför Norden.

Nya vd:n för TCS: ”Nordiska företag besitter en otrolig rikedom”
Foto: TCS

IT-konsultföretaget Tata Consultancy Services (TCS) är en del av Tata Group, Indiens största industrikonglomerat, som grundades för 55 år sedan. De etablerade sig i Norden 1991 och har i dag över 20 000 anställda här. Shreerang Talekar beskriver Norden som i framkant när det gäller innovation, digital transformation och hållbarhet. Tre grundpelare som är viktiga för både TCS affärsmodell och för honom personligen.

– Det är kunderna som utgör kärnan i vår affärsmodell och att ge dem möjlighet att omvärdera sin väg framåt de kommande åren samt fortsätta bygga starka partnerskap är en prioritet för oss.

Vad är din ambition med ditt nya uppdrag?

– Mitt huvudsakliga fokus kommer bli att stärka TCS ledande position över olika branscher och inom nya digitala tjänster. Även hållbarhet ligger mig varmt om hjärtat, och vi integrerar det inte bara i kärnverksamheten med våra kunder utan också inom utökade ekosystem i regionen och i vår egen verksamhet.

– Inför nästa fas av vår tillväxt har jag dessutom tittat på nya områden som vi vill utforska och vi gör våra investeringar baserat på detta. Vårt mål är att fortsätta vara en ansvarstagande, innovativ och effektiv organisation.

Intresserad av partnerskap och samarbete

Shreerang Talekar har jobbat på TCS i över 20 år och har haft ledande befattningar i främst Tyskland, Danmark och Norge. Han menar sig ha en bred förståelse för ”den här dynamiska och spännande marknaden”.

– Nordiska företag besitter en otrolig rikedom, med djup och kvalitet. Dessa företag, som länge har varit globala ledare, nationellt framstående aktörer och dolda pärlor, genomgår just nu en transformationsprocess för att möta allt hårdare krav från konsumenter. Mina tidigare erfarenheter av att stötta kunder genom att definiera och implementera affärsstrategier för att öka konkurrenskraften och säkerställa en hållbar framtid, kommer att vara värdefulla i mitt arbete här, säger han.

Han tror att hans bakgrund och intresse för att utveckla ”partnerskaps-ekosystem” och samarbeta med olika samhällsaktörer i samhället kommer att vara till fördel för hans nya roll. – Samtidigt som jag alltid är ödmjuk inför att fortsätta upptäcka nya sidor av Norden som dynamisk region, att lära mig och anpassa mig till det nordiska levnadssättet. Det är spännande tider som väntar.

Ser framtida möjligheter för TCS

Talekar ser en rad utmaningar för framtiden, både makroekonomiskt och geopolitiskt. Samtidigt som det sker banbrytande teknikframsteg har vi också ett extremt konkurrensutsatt affärslandskap. För TCS ser han i allt detta stora möjligheter, med att driva digital transformation och skapa nya tjänster.

– Det finns mycket att göra – från att vidta positiva åtgärder för alla hållbarhetsutvecklingsmål, till att säkerställa en säker och motståndskraftig infrastruktur, stärka försörjningskedjor, skapa tillförlitliga data, koppla samman affärsplattformar mer effektivt, till att säkerställa ansvarsfull och etisk användning av AI, och mycket mer, säger han.

– Med en långvarig närvaro i Norden och över 20 000 anställda som arbetar för kunder i hela regionen, är vi övertygade om att vi kan spela en central roll i utvecklingen och framgången för företagen i Norden.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.