Nu är det jul – passa på att fira dig själv!

Bloggen Gemenskap är viktigt, inte minst på jul. Och för vd:n och entreprenören är det en julklapp både till sig själv och andra att kunna erbjuda samhörighet och sammanhang, skriver vår nya bloggare Anna Möller.

Nu är det jul – passa på att fira dig själv!
Foto: PeopleProvide

Så är det äntligen dags för julklappar, julfest och jul igen! Som entreprenör och vd vet jag att det inte alltid är enkelt. Det är en position som ofta känns ensam och ansvarsfull, med bördan att bära hela företagets framtid på sina axlar. Jag minns en händelse för flera år sedan när jag hyrde ett kontor på ett företagshotell och blev inbjuden till deras gemensamma julfest. Det var som en räddande ängel mitt i den stressiga tiden och gav mig en magisk kväll med andra kontors ”kollegor” och en stark känsla av samhörighet.

Det var en sådan lättnad att slippa dricka glöggen ensam, och kunna dansa med andra på kontorshotellet i stället för att göra en solodans framför datorn (eller på skrivbordet 😉) när sällskap saknades. Denna händelse påminner mig om en av min barndoms hjältar, Pippi Långstrump, som också var ensam på julafton. Vi kände medlidande för henne, men Pippi tyckte egentligen mest synd om alla andra och ville dela med sig av sin överflödiga skatt av julegodis för att hon saknade ett sammanhang. Pippi Långstrump kanske inte var så medveten om det, men det var Astrid Lindgren som skrev om henne. En klok kvinna som visste hur viktigt det är för oss alla att känna gemenskap, vilket Pippi skapade genom sin spontana julgransplundring och fest.

Delad glädje är också en julklapp

Kanske är det därför många entreprenörer utvecklar sina verksamheter för att inkludera kollegor, delägare och samarbetspartners? Fast längtan efter samhörighet och trygghet är kanske inte huvudmotiveringen, åtminstone inte för mig, men det är definitivt roligare och mer givande när vi kan fira glädje och framgång tillsammans med kollegor.

Troligen är det även vårt ”spring i benen”, affärssinne och gott om kreativa idéer som driver oss framåt med en direkt effekt, som ansvarig för både julklapp och julfest. Min erfarenhet är att det är mycket som ska fixas och det görs av mig, som entreprenör, ledare och vd. Så, vem hyllar dig? Jag kan känna att mitt bästa firande är att få fira med mina kollegor, i ett sammanhang och det blir julklappen till mig.

Ha en Karlsson på din axel

I dag läste jag om entreprenörer i vårt land, de som dagligen tar risker och sätter sin privata ekonomi på spel. De skapar 80 procent av alla nya jobb och står för en tredjedel av skatteintäkterna. Det är värda en applåd, och även du som läser. Så om du inte får en fysisk klapp på axeln eller andra ”inslagna” klappar, tänk på Karlsson på taket – den alltid vackra, glada och självsäkra figuren som är bäst på allt! Dagens tips till dig som chef, ledare och vd är att ha en ”Karlsson på taket” i ditt liv, bär honom med dig i sinnet och påminn dig om att du är bäst, såsom Karlsson på taket, och extra mycket när du möter motgångar.

Reflektera över det sammanhang du har skapat eller befinner dig i. Forskning visar att vi lever längre, är lyckligare och håller oss friskare när vi är en del av ett sammanhang.

Var stolt och ta tillfället i akt att fira! Nu är det äntligen jul! En perfekt tid för att samlas, umgås och i gemenskap med andra fira det gångna året, vårt samarbete och alla våra nya samlade erfarenheter. Med min erfarenhet vet jag att samhörighet och fira tillsammans är så mycket roligare. Så har du julfest, bjud in dem som är ensamma på sitt kontor, och bjud in dem som inte längre har ett kontor att gå till. Jag vill skåla för nästa år med hopp om mer samhörighet och gärna mer av snällhet och generositet, precis som Pippi – ja ni vet, Pippi Långstrump, min förebild.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

VD-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.