Mikael Dolietis blir vd för Älvstranden

På nytt jobb Fastighetsbolaget Älvstranden Utveckling AB har rekryterat Mikael Dolietis som ny vd. Han kommer närmast från samma roll på Alingsåshem.
– Nu gäller det att få framtidstro, säger han till Vd-tidningen.

Mikael Dolietis blir vd för Älvstranden
Mikael Dolietis Foto: Alingsåshem/pressbild

Mikael Dolietis har flera vd-uppdrag inom fastighetsbranschen i bagaget. Han har precis meddelat Alingsåshem om sin nya tjänst, och tidigare var han vd för Egnahemsbolaget. Nu ser han fram emot att komma tillbaka till Göteborg.

– Det känns jättespännande, det är både ett spännande uppdrag och många utmaningar som väntar. Och jag är från Göteborg så det blir som att komma hem, säger Mikael Dolietis till Vd-tidningen.

Tar över efter turbulens

Älvstranden Utveckling är ett kommunalt fastighetsbolag som ägs av Göteborgs stad. Tidigare vd:n Lena Andersson lämnade bolaget tidigare i år efter att en granskning i Expressen uppdagat misstankar om korruption och mutanklagelser.

– Jag lägger inga värderingar i det men det har så klart skapat en viss turbulens och oro. Nu gäller det att få framtidstro och jobba för hållbar stadsutveckling. Det handlar om att samverka med många aktörer i staden, säger Mikael Dolietis.

Förutom förändringar i ledningen har Älvstranden Utveckling AB ett nytt ägardirektiv som blir Mikael Dolietis uppdrag att följa.

– Det är inga stora förändringar men det är tydligare vad bolagets uppdrag är och vart ansvaret ligger i olika frågor och i den omorganisation man för i stadens förvaltningar.

Hur kommer det sig att du har tagit vd-uppdrag inom just fastighetsbranschen?

– Jag började som entreprenör på 80-talet och jobbade ute på olika byggarbetsplatser. Efter 15 år blev jag konsult och jobbade som projektledare och ungefär åtta år därefter tog jag steget till beställarsidan. Så jag har jobbat halva tiden inom privat verksamhet och andra halvan inom kommunalt ägda bolag. Det är en bransch som legat mig varmt om hjärtat i många år.

Kultur och värderingar viktigt

Som ledare beskriver han sig själv som öppen och transparent, men även relativt personlig – han vill ha ett nära ledarskap. Och det han tycker är roligast med vd-jobbet är just ledarskapet och att jobba med organisationsfrågor.

– Vi kommer ge oss i kast ganska omgående att jobba med kultur och värderingar i bolaget, det är en jätteviktig fråga. Det handlar om många delar men egentligen är det en fråga om att lyssna för att vilja förstå, att ha en nära samverkan med medarbetarna. Det är också en viktig sak att förklara och förtydliga varför vi är på jobbet, vad syftet är, och förstå att alla är lika viktiga i ett bolag oavsett roll, säger Mikael Dolietis, som kommer att tillträda som vd för Älvstranden Utveckling någon gång under våren.

Bloggen

På nytt jobb

Hämtar fler artiklar
Till startsidan
VD-tidningen

Vd-tidningen Premium

Med fullt fokus på vd-rollen.
Full tillgång till strategiska artiklar med tips och analyser.